AFP PHOTO/CHRISTOF STACHE

Starka reaktioner i Tyskland efter dopningsavslöjandet

1:53 min

Det är starka reaktioner i Tyskland på att skidskyttestjärnan Evi Sachenbacher Stehle avslöjats som dopad.

Den nye tyske justitieministern, socialdemokraten Heiko Mass vill nu skärpa den tyska lagstiftningen. 

– Vi vill att den som avslöjas för dopning eller handlar med förbjudna medel ska kunna få 5 års fängelse sa Heiko Mass i tysk tv igår.

Den tyska olympiska kommitten, skakade mest på huvudet:

– Att en så erfaren idrottare som hon tar den här typen av kosttillskott i så stor mängd, kan jag bara inte förstå, säger Michael Vesper, generalsekreterare i kommittén.

Det är alltså den allmänna förklaringen från tyskt håll. Att Sachenbacher Stehle ska ha fått i sig det otillåtna medlet genom att på ett oförsiktig sett ha ätit kostillskott som hon fått från sin mentale tränare, som inte är anställd av förbundet, och från officiellt håll utgår man därför ifrån att det är isolerat fall.

Men även andra röster hörs:

– Jag vet att det inom tysk skidsport systematiskt arbetas med dopningsmedel, säger Tysklands mest kände antidopningexpert, den ibland kontroversielle professorn Verner Franke. Och i in en intervju med N-TV säger han:

– En mix av olika dopningsmedel hör till vanligheterna inom just skidskytte, säger Verner Franke. Utan att presentera konkreta bevis.

Igår genomsökte polis Sachenbacher Stehles hem i delstaten Bayern, och enligt tyska medier hittade man inga uppenbart förbjudna medel där, däremot kosttillskott, men det är ännu för tidigt att säga om fyndet går att koppla ihop med dopningsfallet. 

Enligt tyska Bild-Zeitung ska det förbjudna medlet istället ha kommit från ett slags te som Sachenbacher Stehle druckit på sistone.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista