Foto Stefan Ubbesen

Bleckur taktikvann tjejvasan

2:58 min

IFK Moras Sofia Bleckur vann Tjejvasan efter en intensiv duell mot Britta Johansson Norgren.

– Den här segern värdesätter jag högt. Dessutom känns det extra skönt att jag lyckades vara så taktisk mot slutet, sade en jublande glad hemmaåkare Sofia Bleckur efter segern.

På lördagen var det 10 000 tjejer som åkte de tre milen mellan Oxberg och Mora. Men ingen var så snabb som Sofia Bleckur och Britta Johansson Norgren.

De ryckte direkt från start och fick en rejäl lucka redan på toppen av den första backen efter ett par kilometers åkning.

– Då frågade jag Sofia om vi skulle jobba tillsammans för att hålla undan de övriga. Hon nickade och sedan var det bara att köra på, sade Britta Johansson Norgren.

Det blev en mental kamp mellan två åkare med totalt olika förutsättningar inför och under loppet.

Kompisåkning

Britta Johansson Norgren kom precis hem från OS i Sotji där hon var besviken över sin egen insats. Under Tjejvasan åkte Britta på skateskidor, utan fästvalla.

Sofia Bleckur var oerhört besviken för att hon inte blev uttagen till OS och var riktigt på revanschhumör. Hon hade fästvalla under skidorna.

– Men jag är supernöjd med mina skidor. Hade både fäste och bra glid, sade Bleckur.

Vid Eldris, åtta kilometer från mål, var det slut med "kompisåkningen" i täten".

Där började den riktiga duellen om segern. En kamp där Bleckur var mest taktisk.

Två kilometer från mål försökte hon rycka, men misslyckades. Då ville hon till varje pris få Johansson Norgren före sig.

– Jag har tidigare år varit först in på upploppet och därför missat segern. Därför hade jag hade nu verkligen bestämt mig för att komma tvåa in på upploppet och sedan gå om i draget, sade Bleckur.

10 000 tjejer

Johansson Norgren hade samma taktik, men Bleckur var mest kall av de två. Hon låg bakom Johansson Norgren och hundra meter före mål gick hon om och tog sin andra seger i Tjejvasan. Den första kom redan 2005.

– Det här var två olika segrar. Den första var så oväntad. I dag var jag en av favoriterna som höll. Därför var detta roligt på olika sätt, sade Bleckur.

Britta Johansson Norgren har bestämt sig för att åka Vasaloppet nästa vecka.

Sofia Bleckur vet inte om det blir Vasaloppet eller världscuptävlingen i Lahtis.

– Det bestämmer jag senare. Men nu vill jag också njuta lite av den här segern, säger Sofia Bleckur och tittar ut över upploppet i Mora där alla åkare ska komma i mål den här dagen.

– Tjejvasan är så häftigt många sätt. Det är både en bra tävling och ett härligt tillfälle för tjejer att träffas och åka skidor. Det finns inte så många liknande möjligheter under vintern, sade segraren i Tjejvasan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista