Kanadensiskt medieuppbåd intervjuar coachen Mike Babcock, till höger: Stephen Whyno, The Canadian Press. Foton: SR.

Kanadensiske hockeyjournalisten: Därför vinner Tre Kronor OS-guld

Stephen Whyno, The Canadian Press: "Sverige vinner OS-finalen"
5:15 min

Hemma i Kanada ser man de regerande olympiska mästarna som favoriter i söndagens OS-final. Men hockeyreportern Stephen Whyno tror på svensk seger.

– Det kommer bli tillknäppt och jämnt. Sverige har spelat målsnåla matcher, liksom Kanada. Erik Karlsson är en spelare som kan vinna matchen åt Sverige, säger Stephen Whyno till Radiosporten.

Whyno, som jobbar som hockeyreporter på The Canadian Press, tillägger:

– Erik Karlsson kan också göra misstaget som gör att Sverige förlorar finalen. Men jag tror att Sverige kommer att vinna och göra många kanadensare besvikna där hemma.

– Henrik Lundqvist är "i zonen" just nu. Han spelar väldigt bra här i Sotji och på det sätt som det svenska laget är byggt så kommer de bli väldigt svåra att slå.

Whyno håller Lundqvist som en något bättre målvakt än Kanadas Carey Price, som till vardags spelar i NHL-laget Montreal Canadiens.

– Henrik Lundqvist visade för åtta år sedan i Turin vad han kan göra i OS. Carey Price har inte samma rutin, men han visade i semifinalen mot USA att han kan vara på Hednrik Lundqvists höga nivå.

– Price har länge setts som den nästa stora målvakten i Montreal och Kanada. Han är van vid kraven utifrån på segrar i stora matcher.

OS-finalen mellan Sverige och Kanada spelas söndag klockan 13.00, svensk tid. Radiosporten direktsänder.

I ljudklippet ovan kan du höra mer om det kanadensiska laget, från den kunnige hockeyreportern Stephen Whyno. Bland annat om utrupstecknet Jamie Benn och superstjärnan Sidney Crosby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".