Foto: TT

Sharp: "Vi kommer fokusera på Karlsson"

2:34 min

Kanadas forward Patrick Sharp har full respekt för det svenska hockeylandslaget inför söndagens OS-final. Störst respekt har han för den målfarlige svenske stjärnbacken Erik Karlsson.

Tre Kronors OS-finalmotståndare Kanada tränade samtidigt som svenskarna tidigare här i dag (lördag) i Sotji. Inga nya skador eller sjukdomar oroar, efter att stjärnforwarden John Tavares skadade knät i kvartsfinalen mot Lettland. Tavares blir borta för resten av säsongen.

Kanadas forward Patrick Sharp, som till vardags är lagkamrat i Chicago med de svenska OS-spelarna Niklas Hjalmarsson, Johnny Oduya och Marcus Krüger ser den svenske stjärnbacken Erik Karlsson som det största hotet mot ett andra raka OS-guld för Kanada.

– Han är farlig över hela isen, till och med i defensiv kan han trycka på en knapp och skapa farligheter offensivt. Han är definitivt en spelare som vi kommer fokusera på. Men det är inte bara Karlsson, de har en räcka med spelare som kan såra oss, säger Sharp till Radiosporten.

Sedan NHL-spelarna började delta i OS-turneringar, 1998 i Nagano, har kanada aldrig lyckats vinna os-guld på stor rink. De två gulden har kommit 2002 i Salt Lake City och för fyra år sen i Vancouver. Patrick Sharp understryker verkligen skillnaden på spelet på stor och liten rink.

– Det är en stor omställning jämfört med på liten rink där hemma. Men vi har anpassat oss bra och det finns saker du kan göra på stor is som du inte kan göra i NHL.

Hemma i Sverige är det många som hoppas på en repris av OS-finalen i Lillehammer 1994, då sverige besegrade kanada efter straffläggning. Då var Sharp 12 år gammal och kollade på finalen på kanadensisk tv.

– Jag minns att jag tittade på tv:n. Ett fantastisk mål av Peter Forsberg. Nu försöker alla göra den straffen. Det var en kul match att kolla på, olympisk hockey när den är som bäst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista