Ryskt jubel efter stafettsegern. Foto: TT

Spurtdramatik när Ryssland tog hem skidskyttestafetten

Bengtsson och Mogren efter svenska skidskyttemisslyckandet
1:42 min

Det blev ingen svensk framgång i herrarnas skidskyttestafett i Sotji. Sverige blev bara tia. Men ljudet på stadion var öronbedövande då Ryssland vann OS-guldet efter en spurtuppgörelse med Tyskland.

Det var framförallt skidåkningen som fällde Sverige i stafetten. Efter halva stafetten var Sverige ett av två felfria lag, men trots det låg Sverige först på 12:e plats, en och en halv minut från täten.

Tobias Arwidson var snabb till första skyttet och gick ut i knapp ledning. Men han tröttnade snabbt och växlade till Björn Ferry en minut efter täten. Fredrik Lindström hade sedan problem med liggande skyttet och fick använda tre extraskott, därmed försvann svenska medaljchanserna helt.

Carl Johan Bergman avslutade okej, men Sverige gick i mål som tia, över två minuter från täten. Tungt för det svenska stafettlaget som placerat sig 2-2-4-4 vid VC-tävlingarna under säsongen.

I täten avgjordes allting på sista skyttet. Norge, Ryssland, Österrike och Tyskland kom gemensamt in till stående skjutstationen. Emil Hegle Svendsen bommade dock fyra skott och fick därmed åka en extrarunda. Ryssland och Tyskland gick ut i ledning och i spurten slog Anton Sjipulin Simon Schempp. Dominik Landertinger åkte in bronset till Österrike.

Resultat skidskytte, stafett

1) Ryssland (Alexej Volkov, Jevgenij Ustiugov, Dmitrij Malysjko, Anton Sjipulin) 1.12.15,9 (0+8)
2) Tyskland (Erik Lesser, Daniel Böhm, Arnd Peiffer, Simon Schempp) +3,5 (0+2)
3) Österrike (Christoph Sumann, Daniel Mesotitsch, Simon Eder, Dominik Landertinger) +29,8 (0+7)
---
10 Sverige (Tobias Arwidson, Björn Ferry, Fredrik Lindström, Carl Johan Bergman) +2.16,1 (0+5)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".