Till vänster: Sidney Crosby har just avgjort OS-finalen i ishockey för sitt Kanada mot USA. Till höger: Sidney Crosby lyssnar på vad den kanadensiske coachen Mike Babcock säger under en träning i OS 2014. Foton: TT. Collage: SR.

Crosby kan göra det igen

6:53 min

Vancouver 2010. Sidney Crosby avgör OS-finalen i Vancouver. Fyra år senare, inför andra raka OS-finalen, den här gången mot Sverige, får Radiosporten en pratstund med 26-åringen.

Radiosporten får en promenad och en pratstund med Kanadas lagkapten och superstjärna Sidney Crosby före OS-finalmötet med Sverige.

Crosby är på väg till omklädningsrummet i Bolsjoj Ice Dome när Radiosporten ber honom jämföra det kanadensiska guldlaget från 2010 med årets upplaga.

– Fyra år sedan, annorlunda is och personligheter i laget. Det är svårt att jämföra. Vi har haft flera jämna matcher, liksom Sverige i semifinalen mot Finland. Vi måste hitta ett sätt att göra mål, säger Crosby och tillägger:

– Kanadas grunder i att spela ishockey har inte förändrats sedan OS-guldet i Vancouver. Vi vill spela tufft i offensiv zon och fysiskt när vi har chansen. Precis som i Vancouver är våra backar bra på att förflytta pucken och starta snabba anfall, på ett liknande sätt som sveriges backar gör.

– Jag tycker lagen är helt jämna, säger Crosby medan vi går mot omklädningsrummet i Bolsjoj Ice Dome.

Crosby har inte märkts i poängprotokollet som man förväntar sig av turneringens kanske största offensiva stjärna. Det har bara blivit två assist hittills.

Men den kanadensiske hockeyreportern Stephen Whyno menar att Crosby gör saker där ute på isen som hjälper laget att vinna matcher på andra sätt än att göra mål.

– Crosby gjorde turneringens bästa match mot USA i semifinalen (Kanada vann med 1-0) där han flög fram på isen, säger Stephen Whyno som jobbar på The Canadian Press.

– Det känns som att han kommer att göra mål i finalen om han fortsätter att spela som han gjorde i semifinalen, tillägger Whyno.

Men om Sidney Crosby ska göra det igen, avgöra en OS-final, så måste han överlista den svenske stjärnmålvakten Henrik Lundqvist. Lundqvist, som har storspelat under OS-turneringen och liksom Crosby har vunnit ett OS-guld (Turin 2006).

– Han är tät. Du måste försöka få returer på honom och slå in andra eller tredje chansen, säger Crosby innan en kanadensisk ledare avbryter Radiosportens intervju.

Jag hinner inte fråga om hur det skulle vara att få avgöra en OS-final igen. Fyra år efter sannsagan i Vancouver.

Finalen i herrhockeyturneringen i Sotji avgörs med start klockan 13.00. Radiosporten direktsänder i P4 samt via mobilapplikationen Radiosporten Play.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista