Anders Södergren, Foto: TT

Södergren: ”Har laddat för det här i två veckor”

2:51 min

Anders Södergren har varit fanbärare, åkt skiathlon och gett Marcus Hellner en flagga inför upploppet i stafetten. Men på söndagsmorgonen är det dags för Södergrens stora mål i OS – femmilen.

– Jag har laddat för den här femmilen i två veckor nu, det ska bli riktigt kul att få tävla igen, säger Södergren till Radiosporten.

Den 36-årige veteranen Anders Södergren gör sin sista OS-start i karriären i femmilen och efter att ha blivit 14:e i skiathlonen har han höga förhoppningar inför sin favoritdistans.

– Formen är ganska bra, det kändes bra i förra loppet och jag har kunnat förbereda mig som jag vill göra, säger Södergren.

Vilka ser du som främsta medaljkandidater?
– Det finns en storfavorit i Dario Cologna som visat urform hela mästerskapet. Sen finns det ett antal duktiga femmilsåkare, Alexander Legkov blir nog vass och svenskarna kommer vara med och kriga. Petter Northug är det svårt att veta var man har, säger Södergren.

I och med att Marcus Hellner är sjuk och inte kommer till start blir det bara Södergren, Johan Olsson och Daniel Richardsson som ställer upp för Sverige.  

– Jag tror det kommer blir ett ganska offensivt tempo, det hoppas jag för det passar oss svenskar med hög fart under lång tid. Sen får vi se om vi får hjälp av någon annan också. Skulle någon lagkamrat komma loss så kommer jag se till att inte jaga ikapp, säger Södergren apropå om det kan bli liknande taktiskt svenskt spel som vid femmilen i VM förra året.

Den gången vann Johan Olsson. Enligt Södergren kan han göra det igen.

– Jag tror han kommer åka bra, han har fått skejta lite sen förra helgen, jag tror han kommer vara riktigt bra.

Men banan i Sotji är inte lätt.

– Den är ganska tung, det är en rejäl stigning som tar sex minuter från botten till toppen, den tar ut sin rätt. Sen har vi höjden som gör sitt också, jag har sett många trötta och stumma kroppar i de tidigare loppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista