Foto: Matt Slocum/TT

NHL stoppar möjligt guldfirande

Det är nu klart att det inte blir något firande för Tre Kronor i Stockholm om laget tar OS-guld.

Enligt presschefen Anders Feltenmark har NHL och spelarfacket sagt ifrån. NHL-spelarna i Tre Kronor måste åka med ett plan som går från Sotji 01.00 i natt, 22 svensk tid.

Endast Skellefteåspelaren Jimmie Ericsson och Washingtons Marcus Johansson, som måste lösa passfrågor i Stockholm, åker hem med övriga ledare på söndagen.

Enligt förbundskapten Pär Mårts är det inga sjukdomar eller skador i laget. Jhonas Enroth blir andremålvakt och Gustav Nyquist 13:e forward. Sju backar är ombytta, men Oliver Ekman Larsson kommer till en början inte att spela.

När Tre Kronor vann OS-guld i Turin 2006 fick spelarna tillåtelse av sina NHL-klubbar att åka till Stockholm för en blixtvisit för att firas.

Den här gången har NHL i sitt avtal med Internationella ishockeyförbundet särskilt tryckt på att samtliga NHL-spelare måste återvända direkt till Nordamerika från Sotji.

Tre flygplan lämnar Sotji i natt lokal tid, det första med spelare från Finland, det andra med spelare från Tre Kronor och USA och det tredje med spelare från Kanada.

NHL startar om efter OS-uppehållet natten till onsdag, svensk tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista