Foto: Claudio Bresciani / TT

Bäckström testad positivt för dopning

Kronwall om Bäckström: "Tror det är ett missförstånd"
0:32 min

Tre Kronors center Nicklas Bäckström spelade inte mot Kanada. SOK:s Björn Folin bekräftar Radiosporten att han haft dopingklassat medel i kroppen.

SOK:s Björn Folin bekräftar att Bäckström fällts i en dopningstest.

Det var i samband med ett dopningsprov efter kvartsfinalen mot Slovenien som Bäckström i ett urintest gått över ett gränsvärde.

Uppgiften från SOK är att det handlar om en allergimedicin som Bäckström tagit under sju år.

Enligt uppgifter ska det handla om Clarityn. Claritin D, som bland annat innehåller substansen pseudoefedrin, som är tillbaka på Wadas lista över förbjudna substanser sedan januari 2010.

– Jag vet inte i det här läget om B-testet är klart, men allt ska vara hanterat inom ett dygn.

– Det var otroligt noga att uppge om man tog något. Vi hade möten inför OS (2002) så att inget var oklart, säger Radiosportens expert Magnus Arvedson.

I samband med att Wada skulle återinföra pseudoefedrin (PSE) på listan över förbjudna substanser publicerade Wada flera rekommendationer. Bland andra: "Uppmana idrottare att sluta ta PSE-tabletter senast 24 timmar före tävling".

Under OS har det varit Internationella olympiska kommittén (IOK), i samarbete med den ryska antidopningsbyrån (Rusada), som ansvarat för de minst 2 287 urinprov och 609 blodprov som har genomförts i samband med spelen i Sotji. Flest i OS-historien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".