Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Bengt Skött: ”Ett historiskt OS för Sverige – på snön”

Bengt Skött: ”Ett historiskt OS för Sverige – på snön”
5:00 min

En OS-trupp – med skidåkare i centrum – som kommer att firas i Kungsträdgården! Att detta sker är ett lysande mått på Sveriges OS, skriver Bengt Skött i en summering.

Vi har upplevt Sveriges mest medaljrika vinter-OS genom alla tider. Det blev ju 15 medaljer – en mer än i Turin 2006.

Vi noterar 2-7-6 (två guld, sju silver och sex brons).

Två (2) guld är i och för sig färre än både i Vancouver (5) och i guldrekordspelen i Turin (7) – och det är också färre än det blev i Calgary, Sarajevo och Lake Placid på 1980-talet. Med flera.

Men att det blev på det viset är sannerligen inte längdskidåkningens fel. Där kom ju bägge de två gulden. Och där kom nio (9) av de 13 övriga medaljerna.

Längdskidåkningen hade sitt bästa OS någonsin, ökade sin medaljskörd i hela OS-historien med nästan 20 procent.

Så här kan OS i övrigt sammanfattas för svensk del – och då går vi från negativt till positivt:

På KRAFTIGT minus:

Alpint.
Inte en enda medalj, vilket inte hänt i OS sedan 1984 i Sarajevo. Och innan dess var det medaljlöst senast 1972.

Och då handlar det om sporten där Sveriges stjärnor klev upp på mängder av prispallar i  världscupen veckorna före OS.

Skidskytte.
Där blev det ju däremot inte en enda seger för svensk del under världscupvintern.

Visst – andraplatser, ja till och med två gånger av herrstafettlaget. Just att stafettkvartetten bara blev 10:a var den klart största besvikelsen.

Och det känns SÅ jobbigt att Fredrik Lindström är den ende av någorlunda världsklass som just nu finns inför nästa OS i Pyeongchang.

I mellanläge:

Konståkning.

Det var positivt med Alexander Majorov – men lika negativt att Viktoria Helgesson inte alls lyckades utan slogs ut redan efter första omgången, kortprogrammet.

På KLART plus:

Ishockey.

Att nå en häftig guldmatch mot Kanada är ju mycket väl godkänt. Det var ren magi med 1994-guldet – och Lidström/Sundin/Forsbergs mäktiga guld 2006. Det är svårt att nå de nivåerna i vart och vartannat OS.

Plus också till damkronorna, som ju var rejält nedskrivna före OS. De spelade ju faktiskt bronsmatch!

Curling.
Fyra medaljer är facit från förr i OS-historien. Nu är antalet sex, efter silver till damerna och brons till herrarna.

Men: Damernas svit med guld både 2006 och 2010 bröts där i finalen mot Kanada.

Skicross.
Brons till Anna Holmlund var klart över förväntningarna efter hennes svåra skadebekymmer, långt in på säsongen. Hela truppens yngsta, Sandra Näslund, blev dessutom finfin femma.

SOK:s målsättning var tio medaljer. Det överträffades rejält, eftersom det blev 15 st.

Norge hade 26 medaljer som mål. Det blev, just det, 26. Pricksäkert! Däremot nådde Norge inte guldmålet, 14, som skulle ha blivit rekord. Det stannade vid tolv st.

Värdnationen Ryssland vann medaljligan, med 13 guld, före just Norge. Sammanlagt tog Ryssland fler medaljer än Sovjetunionen någon gång gjorde i vinter-OS.

Anrika tidskriften Sports Illustrated i USA har alltid en medaljanalys före olika OS. Den talade om 16 guld för USA. Slutfacit: Nio.

Tidskriften trodde på 37 medaljer för Norge, men det blev alltså elva färre. Ryssland missbedömdes totalt. Det blev dubbelt så många guld än Sports Illustrated tippade.

Sverige tog dubbelt så många medaljer än vad Sports Illustrated hade analyserat fram. Se där ett bevis till på Sveriges succé-OS.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".