Vid tidigare fall: landslagsläkaren avstängd

Det pratas om att medicinen som Nicklas Bäckström använt är Claritin D, som bland annat innehåller substansen pseudoefedrin, som är tillbaka på Wadas lista över förbjudna substanser sedan januari 2010. Historien visar att idrottaren kan stängas av i ett par månader för detta dopningsbrott.

Här är några exempel:

+ Den rumänska gymnasten Andreea Raducan blev av med sitt OS-guld 2000 efter att ha testats positivt för pseudoefedrin. Hon sade sig ha tagit två tabletter, som hon fått av sin tränare, mot en förkylning.

Raducan blev däremot inte av med sina övriga medaljer, och stängdes inte heller av. Däremot blev landslagsläkaren avstängd i flera år.

+ Anna Alminova som vann EM inomhus på 1 500 meter 2009 stängdes av vid VM 2010 i tre månader för pseudoefedrin.

+ Triathleten Leanna Lee åkte 2011 fast för att ha gått över gränsvärdet för pseudoefedrin. Hon stängdes av i åtta månader.

+ Medeldistanslöperskan Hazel Clarke fick en varning sedan hon kommit över gränsvärdet vid en tävling 2001.

+ I OS 1972 blev Västtysklands Alois Schloder avstängd sedan hans dopningsprov visat sig innehålla spår av efedrin. Schloder blev avstängd i 18 månader, en avstängning som senare hävdes när det visade sig att Schloder fått i sig efedrin när han ätit medicin.

+ Under ishockeyturneringen i Innsbruck-OS 1976 fastnade Tjeckoslovakiens Frantisek Pospisil i ett dopningstest. Pospisil hade tagit influensamedicin som innehöll kodein och Tjeckoslovakiens seger mot Polen omvandlades till förlust.

+ Under ishockey-VM 1974 fälldes Ulf "Lill-Pröjsarn" Nilsson för dopning sedan han tagit nässprej som innehöll det förbjudna ämnet efedrin. Sverige fråntogs två poäng i matchen mot Polen och Nilsson blev avstängd i resten av turneringen, men fick en bronsmedalj ändå och slapp vidare konsekvenser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista