Peter Reinebo, Foto: TT

Reinebo: ”Det är spelarens ansvar”

8:28 min

SOK:s truppchef Peter Reinebo säger till Radiosporten att det är spelarens ansvar att hålla koll på vilka mediciner som är tillåtna och att Tre Kronor inte kommer att bli drabbat av en spelarens dopningsfall.

Nicklas Bäckström använder Claritin D, som bland annat innehåller substansen pseudoefedrin, som är tillbaka på Wadas lista över förbjudna substanser sedan januari 2010.

– Nicklas äter en allergimedicin och den medicinen har han ätit i flera år. Det är ingen förbjuden medicin, det är gränsvärden som påverkas. B-provet håller på att analyseras just nu.

– Det här har ingen effekt alls ur prestationssynpounkt, det är en medicin som många använder mot vanliga allergier, säger Reinebo och menar att det är flera faktorer som påverkar om medicinen ger utslag eller inte vid ett test.

– Koncentrationen kan variera över dygnet, men det är något i rekommendationen som blivit fel. och vi får diskutera om det är lämpligt att ligga så nära gränsvärdena, säger Reinebo.

Vems är ansvaret?
– Det är alltid spelarens ansvar att ha koll på vad man stoppar i sig. Sen får vi utreda vidare hur rådgivningen skett. Det här är väldigt olyckligt.

Kan ett straff drabba någon annan än Nicklas själv?
– Nej, det är personligt. Det drabbar inte laget, det drabbar spelaren.

Reinebo berättar mer om SOK:s förhållningssätt om mediciner.

– Vår rekommendation manar till stor försiktighet med kosttillksott och naturmedicin och vad gäller mediciner är det förbjudna mediciner vi har stenkoll på. Det här är ingen förbjuden medicin, förbjuden medicin ska anmälas och få dispens för. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista