Björn Waldebäck. Foto: Stig Kenne/TT.

Waldebäck om dopningen: ”Är som att köra 121 på 120-väg”

1:50 min

Landslagsläkaren Björn Waldebäck menar att Nicklas Bäckströms fall inte handlar om dopning.

– Det är som att köra 121 på en 120-väg, säger Waldebäck på presskonferensen efter Tre Kronors match.

Björn Waldebäck säger till Radiosporten att han tar på sig ansvaret för att Bäckström tog medicinen.

– Men jag hade inte kunnat föreställa mig att det skulle kunna ge utslag, säger han och menar att det är fel av dopningsjägarna att fokusera på substanser som knappt ger någon effekt.

Björn Waldebäck menar att den medicin som Nicklas Bäckström tar används flitigt i NHL.

– När vi sitter på medicinska möten säger vi att man ska kunna ta en sådan tablet utan att det ska gå över gränsen. I NHL tar man flera tabletter om dagen, säger Waldebäck.

Waldebäck menar att effekten av Claritin D, som bland annat innehåller substansen pseudoefedrin, som inte får gå över en viss gräns, inte går någon effekt på hockeyrinken.

– Det kan ge en liten upphöjande effekt, ungefär som kaffe. Det här är en liten molekyl med kort halveringstid, han kan precis ha peakat när han gjorde testet, för där ligger han precis över gränsvärdet.

Waldebäck säger att han tillåtit medicineringen:

– Jag har sagt till Nicklas att han kan ta en tablett eftersom det inte skulle göra någon skillnad, annars hade jag ju inte sagt det. Men vid testet var värdet för högt.

Vem bär ansvaret för att hålla koll på det här?
Det är en jättebra fråga. Det är väl egentligen jag men jag skulle säga att han kunde ta en tablett i morgon också.

Waldebäck ställer sig förvånad till att Bäckström stängdes av från finalen.

– Här har man olika beslutsfattare som av någon anledning fattar beslut på några grunder. I Vancouver räckte det med en varning åt en spelare, varför man valt att stängda av i den här matchen fattar jag inte varför.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista