Nicklas Bäckström. Foto: TT

NHL kommer inte att stänga av Bäckström

NHL kommer inte att stänga av Nicklas Bäckström från spel i NHL eftersom hans allergimedicin inte är förbjuden där. Samtidigt kan beslutet från IOK att stänga av Bäckström få konsekvenser för framtida NHL-spelares medverkan i OS.

Här är en del av Bill Dalys, NHL:s kommisionär, uttalande som publicerats på NHL:s hemsida:

”Vi inser att Nicklas Bäckström lämnat ett positivt dopningstest, men vi inser också att testresultatet härstammar från en vanlig allergimedicin som spelaren tagit medvetet, med godkännande från lagets läkare, och utan uppsåt att tjäna något på det prestationsmässigt. Dessutom finns inte preparatet på vår lista över förbjudna preperat. Det kommer därför inte bli några konsekvenser kring Nicklas möjligheter att spela för Washington Capitals”.

När Radiosporten pratade med Tommy Boustedt sade landslagschefen att IOK:s beslut att stänga av Bäckström kan få konsekvenser för NHL-spelare i framtida OS.

– Det tror jag. NHL:s ordförande och vice ordförande är enormt upprörda av det här och spelarfacket NHLPA:s folk är också otroligt upprörda just nu, säger Boustedt.

I NHL spelar Bäckström för Washington, och klubbens general manager stöttar Bäckström och menar att IOK ”förstörde en av de största hockeydagarna inom svensk historia”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".