1 av 3
Foto: TT
2 av 3
Foto: TT
3 av 3
Foto: TT

Olympiska spelen i Sotji är avslutade

För Sverige blev avslutningen blytung. För Ryssland - och president Vladimir Putin - precis den fest som värdnationen hade hoppats på.

"Ryssland vann OS", fastslås i triumferande rubriker.

Nallen Misja släckte brasan och fällde en tår, precis som i Moskva 1980.

Medan Tre Kronor sörjde ishockeyförlusten mot Kanada och Nicklas Bäckströms tunga dopningsbesked pågick i stället en rysk klang- och jubelföreställning på Fisjt-stadion.

Arenan där vinter-OS 2014 inleddes för drygt två veckor sedan fick se en avslutning som stundtals artade sig till en hemmauppvisning.

Först bar konståkerskan Adelina Sotnikova, shorttrackåkaren Viktor An, hela stafettlaget i herrarnas skidskytte och en rad andra av Rysslands OS-ettor in den ryska flaggan.

Sedan klev den helryska medaljtrion på herrarnas femmil - Alexander Legkov, Maxim Vylegzjanin och Ilja Tjernousov - upp på prispallen och fick nästan taket att lyfta av nationell stolthet.

Totalt tog Ryssland 13 guld i hemma-OS, lika många som Sovjetunionen mäktade med som mest under kalla krigets dagar. Och för första gången sedan 1994 blev landet bästa nation, både vad gäller guld och medaljer totalt.

"Ryssland vann OS i Sotji", "Ett lager av guld" och "Mästarnas parad" löd några av rubrikerna på ryska nyhetssajter under söndagen.

– Det här är Rysslands nya ansikte. För oss är de här spelen de bästa någonsin, talade arrangemangets bas, Dmitrij Tjernysjenko, med ett brett leende under ceremonin.

– Ni har skickat ett budskap till hela världen om ett samhälle av fred och tolerans, tyckte i sin tur Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach.

– I kväll kan vi säga: Ryssland har gjort allt som det lovade. Det som tog årtionden i andra länder gjordes här på bara sju år.

Rysslands president Vladimir Putin satt på hedersläktaren och myste när Bach personligen tackade honom för hans del i spelen.

Att det skulle ha blivit för mycket av Putin höll Bach inte med om.

– På alla stora evenemang så drar förhoppningsvis landet och den politiska ledningen fördelar av händelsen. Herr Putin har hela tiden respekterat de olympiska reglerna under spelen. Jag kan inte minnas något tillfälle när han gått över gränsen genom att göra några gester eller vidta några åtgärder som skulle kunna anses otillåtna, sade Bach på en presskonferens inför avslutningsceremonin.

Fakta

Efter vinter-OS i Sotji 2014 väntar nästa vinterspel i Pyeongchang i Sydkorea den 9-25 februari 2018.

Dessförinnan går nästa sommar-OS i Rio de Janeiro i Brasilien den 5-21 augusti 2016.

Nästföljande sommar-OS hålls sedan i Tokyo i Japan den 24 juli-9 augusti 2020.

Värdstad för vinter-OS 2022 utses vid Internationella olympiska kommitténs kongress i Malaysia nästa sommar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".