Bäckström och Ljungqvist. Foto: TT

Ljungqvist: ”Får undersöka varför det tog så lång tid”

1:03 min

Tre Kronors landslagschef Tommy Boustedt rasade mot att IOK sköt upp beskedet om Nicklas Bäckströms dopning till precis före OS-finalen. Arne Ljungqvist, ordförande för IOK:s medicinska kommitté, har inget bra svar på varför det dröjde.

– Normalt ska vi klara det här på 24 timmar, det gick inte i det här fallet, så det håller jag på att undersöka varför, säger Ljungqvist till Radiosporten/Ekot.

Precis som landslagsledningen påpekat menar Arne Ljungqvist att det ska ta 24 timmar från att ett test tagits till att resultatet blir presenterat. Men han tillbakavisar Boustedts kritik om att IOK dröjde med beskedet till inför OS-finalen för att göra en politisk markering.

– Det är olyckligt att beskedet kom ganska före matchen, men sånt kan hända. när prover tas, analyseras, kommuniceras, hanteras och sedan ska rapporteras till svenska lagledningen. Ibland krävs mer analyser och då kan det ta allt från 48 timmar till 64 timmar, säger Ljungqvist.

IOK ska även enligt Aftonbladet ha bett Tre Kronor om ursäkt för att beskedet dröjde.

Landslagsläkaren Björn Waldebäck har sagt att Bäckström låg precis över gränsvärdet för pseudoefedrin på 150 nanogram per milliliter. Men Arne Ljungqvist menar att Bäckströms värde var på en hög nivå.

– Det gränsvärde som gäller i dag är ingen leksak, det är en hög nivå som gränsen ligger på. Det här ämnet hör till efedrinklassen, det är stimulerande medel som finns på listan sedan starten på 60-talet. Det här är en variant av efedrin som är svagare och som finns väldigt lättillgängligt över disk utan recept, säger han till Viasat.

– Vi har varnat för detta i decennier och sagt att idrottsmän ska vara försiktiga och ta reda på hur mycket medel det finns i tabletterna.  Det här ska vara känt bland idrottsmän och det är oerhört trist för en idrottsman att få okej från kringfolket och sedan åka fast.

Fakta: Pseudoefedrin

Pseudoefedrin är en substans som är dopningsklassad om den passerar det tillåtna mätvärdet. Fram till 2004 var pseudoefedrin dopningsklassat - men fram till 2010 var den inte med på Wadas (antidopningsbyråns) lista av förbjudna preparat. När den senare återkom (2010) sattes gränsvärdet till 150 nanogram per milliliter mot tidigare 15.

Enligt Fass ger pseudoefedrin effekt genom att stimulera det sympatiska nervsystemet. Någonting som ger effekt på många nervsystem.

Höga koncentrationer av ämnet kan ge amfetaminliknande effekter. Ämnet finns i många hostmediciner och är enligt Fass anledningen till "oavsiktlig dopning".

Källa: Patientfass/Expressen (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista