Foto: Peter David Josek / AP
”Bäckström-gate”

Beskedet kring Bäckströms B-prov

Den svenske ishockeycentern Nicklas Bäckström har testats positivt med ett för högt värde av ämnet pseudoefedrin i kroppen. Enligt Aftonbladet sägs även B-provet vara positivt. Nu väntar SOK på besked om påföljd för dopingbrottet.

Internationella olympiska kommittén (IOK) hindrade Bäckström från att spela söndagens OS-final mot Kanada. En match som Tre Kronor var chanslösa i och förlorade med 0-3.

Men Nicklas Bäckström fick aldrig chansen att påverka slutresultatet. 26-åringens urinprov efter Tre Kronors kvarsfinalseger mot Slovenien visade 190 mikrogram per milliliter pseudoefedrin. Den högst tillåtna mängden är 150 mikrogram per milliliter, enligt antidopingsorganisationen Wadas hemsida.

Aftonbladet rapporterar under måndagen att även B-provet är positivt, något som inte är bekräftat.

För Radiosporten förnekar SOK:s Peter Reinbo att han vet om B-provsresultatet.

Enligt egen utsago har Bäckström under sju års tid använt en speciell allergimedicin. Det är det läkemedlet som ska ha orsakat de förhöjda nivåerna av ämnet. 

Sveriges olympiska kommitté (SOK) väntar på IOK:s disciplinkommttés beslut om påföljden för Bäckströms dopingbrott.

Texten uppdateras.

David Hjorter
david.hjorter@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista