Leif Gyllefjord och L-G Niemi i studion. Foto: André Pettersson/Sveriges Radio.
”Bäckström-gate”

SHL-läkare om pseudoefedrin: ”Kan jämföra det med amfetamin”

Luleå Hockeys läkare Leif Gyllefjord och L-G Niemi om dopning
6:07 min

Dopningsfallet Nicklas Bäckström i Tre kronor skakar idrotts-Sverige. Kanske är du dopad utan att veta om det...

– Man kan jämföra det med amfetamin, säger Luleå Hockeys läkare Leif Gyllefjord om pseudoefedrin som är den substans som Bäckström åkte dit för i OS.

Leif Gyllefjord har koll på mediciner och dopningsgfrågor i Luleå Hockey och hans reaktion om Bäckström-skandalen är att det är onödigt och märkligt.

– Att komma upp i de här nivåerna på en tablett är för mig onaturligt, säger han och förklarar att allergimediciner i Sverige inte innehåller pseudoefedrin.

Däremot är hostmedicinen Mollipect och astmamedicinen Bricanyl dopningsklassade mediciner.

P4 Norrbottens hockeyexpert L-G Niemi tycker hela fallet är klantigt skött och tror inte att dopning är vanligt inom svensk hockey.

– Det senaste fallet är väl Ulf "Lill-Pröjsarn" Nilsson 1974 och det är 40 år sedan. Jag tror att det är ytterst ovanligt, men att det kanske förekommer i större utsträckning i NHL där det är lite mera fritt.

Men L-G Niemi tror att det här skadar sporten.

– Det är inte alls bra. Det är klantigt skött av läkaren Björn Waldebäck och hela teamet och reaktionerna efter tycker jag är löjliga, när man bara skyller ifrån sig.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".