Foto. Walter Bieri / AP

Hodgson vill anlita straffpsykolog

Sex gånger har Englands fotbollslandslag straffsparkats ur EM- och VM-slutspel. Inför VM i Brasilien pratar förbundskapten Roy Hodgson om att anlita en psykolog som kan hjälpa England att undvika ett nytt elvameterstrauma.

Förre fotbollsstjärnan Gary Lineker sade redan på 1990-talet något liknande: "Fotboll är ett enkelt spel. Man spelar i 120 minuter och sedan vinner tyskarna på straffar". Sedan dess har det inom engelsk fotboll mer eller mindre setts som en naturlag att England inte kan vinna en straffsparksläggning.

När Ashley Young och Ashley Cole drabbades av stora skälvan när Italien straffade England i kvartsfinalen i fotbolls-EM 2012 sällade sig Hodgson till den skara engelska förbundskaptener - Bobby Robson, Terry Venables, Glenn Hoddle och Sven-Göran Eriksson - som varit med om den frustrerande känslan att stå vid sidan av och se sitt lag förlora på straffar.

Och i sommarens VM-fest vill Hodgson inte vara med om ett sjunde straff-fiasko.

– Vi har en eller två väldigt trygga straffskyttar, men det finns andra som inte är lika självsäkra och frågan är hur vi får dem att bli det, sade Hodgson till Sky Sports på måndagen.

– Om en psykolog kan hitta ett sätt att lösa det blir vi väldigt, väldigt nöjda.

Mattias Danielsson/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista