Foto: TT/SR. Collage: Radiosporten
”Bäckström-gate”

SHL-klubbar förnekar användning av pseudoefedrin

1:42 min

Sex av sju SHL-klubbar förnekar att de använder pseudoefedrin vid medicinering av egna spelare. Växjö Lakers vill inte svara på Radiosportens enkät.

– Vi använder inte liknande preparat i Brynäs just på grund av osäkerheten i dos och koncentration i urinen, skriver Brynäs klubbläkare Henrik Wrethling i ett sms till Radiosporten.

Nicklas Bäckström positiva dopningstest har chockerat hela Hockeysverige. Luleå hockeys läkare Leif Gyllefjord hävdade tidigt under tisdagen att pseudoefedrin har samma effekt som tunga droger.

– Det går att jämföra det med amfetamin, en så kallad stimulantia. Man blir kraftigare och mer uthållig, säger Leif Gyllefjord till P4 Norrbotten.

Henrik Wrethling, klubbläkare för Brynäs och dessutom ordförande i Svensk hockeyläkarförening, förnekar att Gävlelaget använder pseudoefedrin eller några läkemedel som har samma effekt.

– Just på grund av osäkerheten i dos och koncentration i urinen, svarar Brynäs klubbläkare Henrik Wrethling i ett sms till Radiosporten.

Liknande svar har Radiosporten fått från Frölunda, Örebro, Luleå och Färjestad.

Skellefteås läkare Karin Rundblad är av samma uppfattning. Att den här typen av ”uppiggande” läkemedel ligger i en gråzon.

– Jag vill vara förebyggare och hälsopromotiv. Då kan man välja vilka marginaler man vill ha och därigenom andra alternativ, säger Rundblad.

Av alla klubbar som Radiosporten varit i kontakt med under tisdagen är det bara Växjö Lakers som inte velat uttala sig i frågan.

Fotnot: Radiosporten har sökt resterande SHL-klubbar utan resultat.

Gustav Landmark
gustav.landamark@sverigesradio.se

David Hjorter
david.hjorter@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista