I fjol var det mycket snö i Vasaloppet, i år är det värre. Foto: TT

Trots snöbristen - Vasaloppet ska genomföras

1:32 min

Längdskidåkarna kan andas ut. Stafettvasan och Vasaloppet körs som planerat. Om väderprognosen håller i sig.

– Vi jobbar till 110 procent för att klara av både stafetten och Vasaloppet. Vi har förtroende att vi kommer fixa detta, säger Vasaloppets vd Anders Selling vid en presskonferens.

Under onsdagen höll Vasaloppets ledning presskonferens angående tövädret i Dalarna. Beskedet just nu är att både Stafettvasan på fredag och Vasaloppet på söndag ska genomföras som planerat.

– Men läget är kritiskt, blir det varmväder, 4-5 plusgrader och vind då kommer det genast se annorlunda ut igen. Vi tar detta med största respekt, säger Vasaloppets vd Anders Selling vid onsdagens presskonferens i Mora.

Något förvånande poängterades det att snöbristen inte är det stor problemet. Utan åtkomligheten.

– Glider man utanför spårbredden sjunker man ner. Vatten sipprar upp underifrån
och när det är mjukt kommer vi inte fram med våra maskiner, säger Selling.

För att komma åt de kala myrarna ska man nu bland annat släppa snö med helikoptrar.

Vasaloppet har sedan starten 1922 endast ställts in två gånger, 1923 och 1990. 2005 var ett riktigt ”katastrofår” då fick man snölägga 86 av de 90 kilometerna. Men loppet genomfördes som planerat.

– Vi får räkna med att blir lite blöt här och var. Men ett Vasalopp ska det bli, poängterar Anders Selling om årets Vasalopp.

David Hjorter
david.hjorter@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista