Ville Viitaluoma. Foto: TT
Örebro-Frölunda 6-0

Viitaluoma gjorde hattrick vid Örebros kross

2:34 min

Det blev en omstart med mersmak för Örebro i SHL där nästjumbon krossade tabelltvåan Frölunda och vann hemma med odiskutabla 6-0 på onsdagskvällen.

– Vi blir överkörda direkt i den första perioden, säger Frölundas tränare Roger Rönnberg till Radiosporten.

Radiosportens Johan Bengts valde lagens lirare:
Örebro: Ville Viitaluoma
Frölunda: Fredrik Bergvik

Det var ett delvis nytt Örebro som visade upp sig i SHL-omstarten. Stjärnkvartetten Emil Kåberg, Johan Wiklander, Martin Johansson och Marko Anttila saknades av skadeskäl. I stället gjorde två NHL-meriterade nordamerikaner - Brett Sterling och Brian Willsie - och två landslagsmeriterade finländare - Ville Viitaluoma och Jere Sallinen - debut för närkingarna.

Och vilken debut det blev för kvartetten, inte minst för Viitaluoma som presenterade sig med tre mål när Örebro krossade topplaget Frölunda.

– Det har blivit en injektion att de kommmit in, jag hoppas de tillför mycket i offensiven, säger Örebros målvakt Tobias Sandbergm som fick hålla nollan för första gången den här säsongen, till Radiosporten.

Men det var lagkaptenen Henrik Löwdahl som inledde målskyttet redan efter 1.34 av första perioden.

Drygt sex minuter in i andra perioden kom 2-0 genom Viitaluoma och mot ett lojt Frölunda satte sedan Löwdahl 3-0 18 sekunder senare. Efter det målet lämnade Linus Fernström kassen och unge Fredrik Bergvik fick göra SHL-debut.

Frölunda försökte lägga i en växel till i tredje perioden men det var hemmalaget som hittade två växlar till och satte 4-0 genom norske OS-spelaren Robin Dahlström och sedan 5-0 när Viitaluoma gjorde sitt andra mål för kvällen.

– Jag tycker Bergvik gör det väldigt bra, men det är dålig respekt mot Fredrik att han bli lämnad i sticket på slutet, säger Rönnberg, som inte tänkte skälla ut spelarna efter förlusten.

– Det sköter vår lagkapten Joel Lundqvist. Vi har en vinnarkultur i det här laget och det är frustrerande att vi inte kommer upp i normal nivå, säger Rönnberg.

Det blev ett tredje när finländaren gjorde 6-0 i powerplay och visade att Örebro blir att räkna med i kvalserien.

Örebro-Frölunda 6-0 (1-0, 2-0, 3-0)

Första perioden: 1-0 (1.34) Henrik Löwdahl (Conny Strömberg, Marcus Weinstock).

Andra perioden: 2-0 (6.01) Ville Viitaluoma (Jared Aulin), 3-0 (6.19) Henrik Löwdahl (Daniel Sondell, Marcus Weinstock).

Tredje perioden: 4-0 (10.09) Robin Dahlström (Anders Eriksson, Nicholas Plastino), 5-0 (10.37) Ville Viitaluoma (Jere Sallinen, Jared Aulin), 6-0 (14.55) Ville Viitaluoma (Daniel Sondell, Anders Eriksson) spel fem mot fyra.

Skott: 31-32 (8-6, 9-17, 14-9).

Utv, Örebro: 2x2. Frölunda: 2x2, 1x10.

Domare: Sören Persson, Lidköping, och Mikael Sjöqvist, Karlstad.

Publik: 4 828.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista