Johan Olsson och Marcus Hellner är förkylda och står över Lahtis. Foto: TT

Hellner och Olsson förkylda – missar Lahtis

OS är över. Nu börjar jakten på biljetterna till för-VM i Falun.

Flera av de svenska OS-medaljörerna i längdskidor riskerar att missa säsongsavslutningen eftersom endast de femtio bästa i totala världscupen kvalar in.

Inför helgens tävlingar i Lahtis är Stina Nilsson (52:a i sammandraget) och Anna Haag (63:a) utanför topp femtio på damsidan medan Lars Nelson (52:a), Emil Jönsson (63:a) och Johan Olsson (69:a) är på fel sida på herrsidan.

– Tyvärr är det så reglerna är. Jag kan tycka att det är lite tråkigt. Framför allt nu när det är för-VM, säger förbundskaptenen Rikard Grip.

För Johan Olssons del blir det extra knepigt att ta sig in bland de femtio. Han står, precis som Marcus Hellner och Anders Södergren, över Lahtis på grund av förkylning.

– Men det är inte kört, han har ju Holmenkollen kvar så han kan fixa det, säger Grip.

Sverige kommer med en stor trupp till Lahtis. Förutom elva "ordinarie" åkare på både dam- och herrsidan har man ett antal friplatser för nationella åkare (som en kompensation för Falun).

– Ambitionen är att få in samtliga (till Falun). Annars får vi givetvis se till att de finns på plats ändå så att de kan uppleva stämningen, säger Grip.

I Lahtis körs sprinten på lördag och 10 respektive 15 kilometer på söndag, samtliga i fristil.

Svenska skidspelen i Falun avgörs den 14-16 mars.

Landslagstruppen:

Damer, sprint: Hanna Erikson, Hanna Falk, Ida Ingemarsdotter, Charlotte Kalla, Stina Nilsson, Jennie Öberg.

Damer, distans: Sofia Bleckur, Sara Lindborg, Anna Haag, Charlotte Kalla, Maria Rydqvist, Emma Wikén.

Herrar, sprint: Martin Bergström, Calle Halfvarsson, Emil Jönsson, Anton Lindblad, Teodor Peterson, Oskar Svensson, Carl Quicklund.

Herrar, distans: Calle Halfvarsson, Martin Johansson, Emil Jönsson, Lars Nelson, Daniel Richardsson, Carl Quicklund.

Övriga svenska åkare (nationell trupp): Elin Mohlin, Magdalena Pajala, Marika Sundin, Simon Andersson, Johan Edin, Gustav Eriksson, Anton Karlsson, Karl-Johan Westberg, Anton Lindblad, Tiio Söderhielm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista