Ingemar Johansson vinner titelfajten 1959. Foto: TT

DOKUMENT: Ingemar Johanssons världsmästartitel 1959

24 min

Radiosporten Dokument tar dig med till sportögonblicken som du aldrig vill glömma, inte kan förtränga eller vill uppleva igen. Hör referaten, men också reaktionerna på ögonblicken, spelet bakom kulisserna och historierna bakom historien.

Sverige fick sin första världsmästare i tungviktsboxning när Ingemar Johansson slog ut världsmästaren Floyd Patterson 10 minuter och sex sekunder in i matchen på Yankee Stadion i New York.

Snacket inför matchen handlade om att Sveriges Radio inte direktsände och det blev het debatt i svenska riksdagen om ”Svenska folket skulle ta skada av att lyssna på ett boxningsreferat”.

Till slut fick tre miljoner svenska öron lyssna genom Radio Luxemburg. Efter segern hyllades Ingo av en hel värld och i Sverige fick han helikoptertransport till Ullevi för att ta emot fansen. Men Barbro Bang Alving, som skrev hem om matchen för Veckojournalen var inte lika glad över det hela. Floyd Patterson blev nedslagen totalt sex gånger och det talades om "en slakt".

”Det är ett slag av djupaste mänskliga förnedring”, skrev hon om när Ingo satte in den avgörande knocken. 

Hör referatet från matchen, debatten inför, segerintervjun efteråt och ”Bangs” kritiskt granskande reflektion i detta dokument.

Reporter: Anton Berg.

Radiosporten Dokument kan också laddas ner i appen SR Play - finns under Dokumentärer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista