Foto: TT, Collage: Radiosporten

Asserholt: ”Krävs en stor satsning mot nästa OS”

3:30 min

Trots framgången på OS är det många etablerade spelare i landslaget som funderar på att sluta. En av dem är lagkaptenen Jenni Asserholt.

– Jag vill fortsätta, men då krävs en fyraårig satsning från förbundet och SOK, säger Asserholt till Radiosporten.

Inte många hade räknat med att Damkronorna skulle vara med och slåss om en medalj i Sotji. Nu var det en svag tredjeperiod mot Schweiz som gjorde att bronset blev till en fjärdeplats, men turneringen får ändå ses som en framgångssaga.

Trots det har spelare som Emma Eliasson, Pernilla Winberg, Valentina Lizana Wallner och Jenni Asserholt funderat på om de ska fortsätta i landslaget. För många är det svårt att få ihop ekonomin, Lizana Wallner är till och med tvungen att sälja sin målvaktsmask för att kunna fortsätta. Asserholt efterlyser nu en större ekonomisk satsning.

– Det är oklart i dagsläget hur satsningen kommer se ut och vi kommer utvärdera den här turneringen ochsen får vi se vad Svenska ishockeyförbundet och SOK beslutar sig för.

– För att vi ska utmana USA och Kanada krävs en stor satsning inför nästa OS. Det är även viktigt att klubbarna hjälps åt med ledarskap och rekrytering, säger Asserholt och jämför med att spelarna i USA och Kanada tränar och spelar matcher under ett helt år tillsammans.

Om det blir en satsning på Damkronorna tänker 25-åriga Asserholt fortsätta.

– Hockeyn har aldrig varit roligare än nu, det är fantastiskt roligt att man utvecklas fast man är 25 år. Svensk damhockey behöver kontinuitet så jag vill se en fyraårig satsnig, men det är många pusselbitar som ska klaffa, säger Asserholt.

När vill ni ha besked om en satsning?
– just nu fokuserar vi på slutspelet, sen till sommaren är det bra om vi får beslut hur det ser ut framöver.

Pernilla Winberg hälsar också via sms:

”Jag har inte fattat något beslut än, men jag tror jag kommer fortsätta satsa om jag får bra förutsättningar”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista