Foto: TT

Boustedt: ”De tjänar en halvtidslön”

Tommy Boustedt: ”De har haft en halvtidslön”
3:15 min

Svenska hockeyförbundet har för avsikt att Damkronorna fortsatt ska få SOK-stöd inför nästa OS. Men någon större satsning än vad som hittills skett är knappast trolig.

– De har haft ett fint stöd de senaste åren. Det handlar om ersättning som är jämförbar med en halvtidslön, säger landslagschefen Tommy Boustedt till Radiosporten.

Svensk damhockey har den här säsongen gått från osäkert OS-deltagande till en semifinalplats i Sotji. Det har inte gått förbundet obemärkt förbi.

– Damkronorna har tagit bra steg den här säsongen, de visade på OS att de är på rätt väg. Just nu pågår diskussioner mellan förbundet och SOK hur vi ska sikta vidare mot nästa OS, även hemma-VM nästa år viktigt, säger Boustedt.

18 av 21 spelare får stöd av SOK, men många menar att stödet inte räcker till och en del av nyckelspelarna i Damkronorna har aviserat att de kan bli tvungna att lägga av elitsatsningen på grund av ekonomin.

Men enligt Boustedt blir det svårt att få ett ökat anslag från SOK, utan det kommer troligtvis ligga kvar på samma nivå som tidigare.

– Vi ska få till ett nytt avtal med SOK och vi ska fortsätta satsa på tjejerna, det är de värda. Men många jämför deras ersättning med herrarnas. Under OS i Sotji sitter våra damer och herrar ihop och käkar och umgås, det är klart att det känns konstigt för många av tjejerna att snacka över en fika med någon som tjänar miljoner i Nordamerika, säger Boustedt.

Han menar att Svenska ishockeyförbundet inte har några medel att betala löner för, utan att det är upp till föreningarna.

– Vi har åtta landslag, men betalar inga löner till någon. Jag förstår att tjejerna tycker det känns tufft, men 99,9 procent av alla som håller på med idrott, även de som tränar väldigt mycket, har ingen ersättning över huvud taget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".