Foto: Mikael Fritzon / TT

HV71 håller undan för kvalstrecket

3:16 min

Inför mötet med Leksand hade HV71-forwarden Filip Sandberg bara noterats för två assist den här säsongen. I segern med 4-1 spräckte han målnollan.

Radiopsortens Paul Zyra valde lagens lirare:
HV71: Toni Rajala 
Leksand: Patrik Hersley

Den första perioden var spelmässigt jämn, men det var gästerna som skapade de hetaste chanserna. Närmast ett ledningsmål var Leksands lagkapten Gabriel Karlsson som prickade ribban drygt halvvägs in i perioden.

I stället var det HV71 som tog ledningen efter drygt två minuter i den andra akten. Från snäv vinkel hittade Riley Holzapfel en lucka bakom Leksands målvakt Joel Gistedt och gjorde sin 20:e poäng i HV-tröjan.

Holzapfel var bara minuterna senare ytterst nära att göra 2-0, men Gistedt stod då för en fin sidledsförflyttning.

Gistedts fina parad verkade ge Leksand energi. När laget fick chansen i powerplay krutade Patrik Hersley in sitt 23:e mål för säsongen.

Men det var hemmalaget som ledde med 2-1 efter två perioder. Efter ett långt anfall från hemmaspelarna rundade Toni Rajala målburen och lyfte in pucken med en backhand bakom Gistedt.

Leksand skapade ett par fina chanser till ett kvitteringsmål tidigt i den tredje perioden, men Gustaf Wesslau i HV-målet var säker i sitt agerande.

I stället för ett 2-2-mål kom 3-1 när Filip Sandberg satte sitt första mål för säsongen. Därefter orkade inte Leksand komma tillbaka och Ted Brithén, som gjorde comeback efter skada, satte 4-1.

– Vi har fått in två extra forwards idag Ted Brithén och Andreas Jämtin som kommer in med power och ny energi, vilket gör att vi får mer kraft i två kedjor till, jag tror att det är det som fäller avgörandet, samtidigt som vi är mer på bettet, säger HV 71:s tränare Torgny Bendelin till Radiosporten.

HV71-Leksand 4-1(0-0, 2-1, 2-0)

Andra perioden: 1-0 (2.24) Riley Holzapfel (Toni Rajala, William Karlsson), 1-1 (6.52) Patrik Hersley (Kevin Kapstad, Mikael Johansson) spel fem mot fyra, 2-1 (16.45) Toni Rajala (William Karlsson).

Tredje perioden: 3-1 (8.52) Filip Sandberg (Axel Eidstedt), 4-1 (12.29) Ted Brithén (Anton Bengtsson).

Skott: 31-30 (6-8, 16-13, 9-9).
Utv, HV71: 3x2. Leksand: 3x2.
Domare: Christoffer Karlsson, Vadstena, och Marcus Vinnerborg, Ljungby.
Publik: 7 000.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista