Foto: TT

Gustav Svensson fast i kaoset: "Min säkerhet går före allt annat"

3:16 min

Flygplatsen är stängd. Delar av staden avspärrad och parlamentet intaget. Mitt i kaoset försöker Gustav Svensson leva ett normalt fotbollsliv. Men det är svårt.
– Situationen känns orolig, säger Tavriya Simferopol-mittfältaren i P4 Extra.

Förre IFK Göteborgspelaren Gustav Svensson flyttade till Krimhalvön och laget Tavriya Simferopol för ett och ett halvt år sedan.

Proffslivet i Ukraina skulle bli ett uppsving i karriären, efter den tunga tiden i turkiska Bursaspor.

Till en början gick allt bra. Men nu råder fullständigt kaos på Krim; stadens flygplats är stängd, delar av staden är avspärrad av militär och det lokala parlamentet är intaget av milis. Ryska flaggan är hissad. Fotbollen kommer verkligen i andra hand.

– Situationen känns orolig. Framförallt här, där jag bor. På stan är det relativt lugnt och livet rullar på som vanligt. Vissa delar av staden är avspärrad och där är det oroligt med folksamlingar och så, säger Gustav Svensson i P4 Extra.

I dag skulle den ukrainska ligan ha startat om efter vinteruppehållet. Men det politiska läget gör att matcherna skjutits upp.

– Vi tränar på varje dag, även om matcherna inte spelas. Livet rullar liksom på, men det är jobbigt att flygplatsen är stängd.

Gustav Svensson har ett treårskontrakt med Tavriya Simferopol, men skulle läget i Ukraina förvärras än mer är Svensson redo att lämna landet.

– Händer det något vill man snabbt härifrån. Min säkerhet går före allt annat. Jag försöker hålla koll på vad som händer och försöker ligga ett steg före, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista