1 av 6
Zlatan Ibrahimovic och Richard Henriksson. Foto: Patrik Falck/Sveriges Radio
2 av 6
Stockholm 20141011 : Zlatan Ibrahimovic jublar med Sebastian Larsson efter 2-1 i fredagens VM-kval mellan Sverige och Österrike på Friends Arena. Foto: Jonas Ekströmer / TT.
3 av 6
Grafik Zlatans 4-2-mål mot England.
4 av 6
Zlatan Ibrahimovic jublar efter har gjort 1-0 mot Ungern i VM-kvalet 2005. Foto: Rudi Blaha/Scanpix.
5 av 6
6 av 6
Foto: Murad Sezer/AP/Scanpix.

Exklusiv intervju: Rekordmannen Zlatan om sina landslagsmål

17 min

Zlatan Ibrahimovic lyssnar på referat och snackar med Radiosporten om sina mest minnesvärda landslagsmål.

Zlatan om första målet 2001:
– 
Mot Azerbajdzjan. Jag kommer ihåg att jag satt på bänken och publiken började skrika mitt namn. Det kändes overkligt, är det verkligen mitt namn de skriker när det var andra stjärnor på planen? Folk började ställa sig upp och folk bakom bänken gick loss. Man fick själv gåshud och jag tänkte okej hoppas jag får komma in och får göra mål. Sen gjorde jag mål. Allt satt på plats.

Om målet mot Italien 2004:
– 
Jag har hört det här. Vi satte på det dagen efter på matchgenomgången. Man fick gåshud när man hörde det. Alltid kul när andra beskriver en annan när man spelar. När man hör på detta får jag gåshud. Jag kramade om Buffon efter matchen och han grattade mig.

Om målet mot Ungern 2006 ur ”omöjlig” vinkel:
– 
Jag hade koll på läget, visste att det var mål. Henke såg det också, men alla andra stod still. Jag ville bara jubla och när de andra såg mig fattade de ’fan, det blev ju mål.

Om varför det blivit så många mål sedan Hamrén tog över landslaget: 
– Erik har gett mig lugn i laget och sättet han vill att laget ska spela på passar mig bra. Sen har jag mer erfarenhet, det blir lättare för mig på något sätt. Vet vad jag ska göra på planen.

Om målen mot England i öppningsmatchen på Nationalarenan 2012:
– 
Om första målet: ”Det var pirrigt i magen att spela på den nya arenan, och göra det bra. Sen att göra första målet var bara kul. (om första målet)

– Om det fjärde målet: ”Det var helt otroligt det här målet. Det kommer jag att kolla på många gånger. Det blir som en jackpot – man får ut det totala i en hel match vilket man inte brukar få. Mission completed. Allt satt på plats.

– Att få en sådan start på Friends Arena. Som vi kallar Zlatan Arena nu. Det känns bra.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista