Foto: David Goldman/TT

Inför Paralympics: "Vi fortsätter som planerat"

6:24 min

Konflikten i Ukraina påverkar så här långt inte uppladdningen för de svenska aktiva i Sotji. Men man är beredda på snabba förändringar.

Både styrelsen på hemmaplan och den svenska truppledningen på plats i Sotji har kontakter med både UD och svenska ambassaden i Moskva om läget på Krim.

– I nuläget säger man att man ska undvika Krim och Ukraina såvida det inte är jätteviktiga möten. Men här ska vi inte agera på något annat sätt än att vi ska fortsätta att förebereda oss för det vi är här för - att tävla i Paralympics, säger den svenska truppchefen Hans Säfström till Radiosporten.

Det har aldrig varit tal om att ställa in?

– Nej, inte så här långt men man ska aldrig säga aldrig. Just nu är internationella paralympiska kommitténs inställning att man ska fortsätta, säger Hans Säfström.

Känner truppen av konflikten?

– För oss som är här är det som en bubbla där allting är skyddat. Men däremot finns det anhöriga på hemmaplan som givetvis är oroliga. Vi är väldigt lyhörda på reaktioner från våra aktiva för att stötta dem. Självklart kan det påverka, säger Hans Säfström.

Som exempel på internationella reaktioner så har Storbritanniens  premiärminister David Cameron bestämt att representanter för regeringen ställer in sina resor till Sotji.

I Norge, som har en stor trupp, har man bestämt sig för att åka till Paralympics, men följer noga utvecklingen och det kan bli snabba förändringar.

I nuläget räknar den svenska ledningen med att det blir tävlingar och den svenska truppen reste i går.

Martin Nauclér är redaktör för tidningen Handikappidrott och följer med oro utvecklingen.

– Tyvärr så är det inte alls lika roligt som det brukar vara att åka på ett Paralympiskt spel. Vi vet inte vad som kommer att hända, men är det är så att UD säger att det är ok så åker vi. Men om något mycket dramatiskt inträffar, kanske militärt, så får vi evakueras, säger han och fortsätter.

– Det är ju så tråkigt för de aktiva som har laddat  för det här under fyra år och få en sådan här osäker och orolig uppladdning. Sotji är bara 50 mil från Krim och skulle ett krig bryta ut så är vi i krigszonen.

– Jag har varit på varje Paralympiskt OS sedan 1980, men något liknade det här har jag aldrig upplevt, avslutar Martin Nauclér.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista