Foto: Adam Ihse / TT

Sävehof vill inte åka till Ukraina

3:27 min

I mitten av mars ska Sävehof spela kvartsfinal i Champions League mot Ukrainska ZTR Zaporozhye.

Med tanke på det rådande läget i Ukraina så har Sävehof sökt stöd hos det europeiska handbollförbundet för att slippa spela bortamatchen i Ukraina, men EHF anser i dagsläget att det går att genomföra planerade Europacupmatcher i Ukraina.

Sävehof har fortfarande inte beslutat ur man skall hantera situationen.

Stefan Albrechtsson som är klubbdirektör i Sävehof säger till Radiosporten att han hade hoppats på ett annat besked från Europeiska handbollförbundet.

– Jag tycker de borde bestämt att den här matchen borde spelas på neutral mark. Alternativt spela båda matcherna i Sverige, och då får klubben i Ukraina ekonomisk kompensation för det, säger Albrechtsson till Radiosporten.

Sävehof har erbjudit Zaporozhye att spela båda matcherna i Sverige mot ekonomisk ersättning, men ukrainarna har avböjt det förslaget.

Stefan Albrechtsson säger att spelarna än så länge är lugna även om det kanske finns en och annan som är orolig, han säger också att om Sävehof beslutar sig för att åka så gör man det på säkra grunder. Att lämna walk over mot EHFs rekommendation skulle innebära kraftiga böter och förmodligen att klubben utesluts ur Europacupspelet ett antal säsonger.

En annan aspekt på problemet är ekonomin. Om Sävehof bokar resa till Ukraina och Europeiska handbollförbundet sedan ändrar ståndpunkt och säger att matchen inte skall spelas i Ukraina så finns det ingen möjlighet att få tillbaka de pengar Sävehof lagt ut för resan.

– Det kommer bli 150 000 kronor i flygkostnader, det är mycket pengar för en handbollsklubb. Vi har inte lust att boka för att sedan se att pengarna flyger bort med vinden, säger Albrechtsson.

Sävehof är inte ensam om att befinna sig i den här situationen, tyska mästarlaget Kiel skall till Ukraina för match mot Motor Zaporozhye samma vecka som Sävehofs bortamatch är planerad, och Danmarks damlandslag skall spela EM-kval mot Ukraina i Kiev den 26 mars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista