Tyresös damlag riskerar konkurs. Foto: TT

Så tuff är Tyresös pengakris

2:39 min

Miljoner i skatteskulder och uteblivna intäkter.

Framtiden är mörk för Tyresös damer.

Om tre veckor väntar kvartsfinal i Champions League för det krisdrabbade laget.

Tyresös allsvenska fotbollslag kan vara på väg mot konkurs. 2013 flyttade Tyresö FF damlaget till idrottsbolaget Tyresö Fotboll AB (TFAB), och det framgångrika damlaget har alltså sin egen ekonomi.

Det bolaget har nu 1 483 210 kronor i skuld till Skatteverket, skriver Mitt i Tyresö på webben.

Den äldsta skulden hos Skatteverket förföll den 12 februari och kan bli ytterligare ett ärende för Kronofogden. Redan sedan tidigare har Kronofogden krävt TFAB på knappt 840 000 kronor som skulle ha betalats in senast den 17 februari.

I ett försök att få bolaget på fötter ansökte TFAB om ett kommunalt engångsanslag på 2,7 miljoner kronor. På kommunstyrelsens extrainsatta möte förra måndagen beslutades enhälligt att avvisa ansökan.

– Det är tråkigt eftersom vi anser att vi behöver hjälp, säger TFAB:s ordförande Hans Lindberg.

Enligt Lindberg beror problemen på uteblivna sponsorintäkter och kostnaderna för bygget av en ny läktare på Tyresövallen.

Kommunen anlitade en revisionsbyrå för att granska TFAB:s ekonomi innan beslutet om eventuell ekonomisk hjälp skulle fattas. Den granskningen är sekretessbelagd.

Tyresö blev svenska mästare 2012 och har de senaste åren värvat flera storstjärnor, bland annat Marta och Caroline Seger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista