Dahlby: Sluta satsa på fotbollen!

6:49 min

Sponsorsatsningarna i idrotts-Sverige är snedfördelade menar lerduveskytten Håkan Dahlby.

- Fotbollen kommer aldrig att ta några mästerskapsmedaljer. Satsa på oss som faktiskt levererar medaljer istället, säger Håkan Dahlby till Radiosporten.

Lerduveskytten Håkan Dahlby tog OS-silver i dubbeltrapp i London och satsar nu mot Rio de Janerio 2016 och en fjärde OS-start. Men vägen dit är lite krokig. Fjolåret blev ett mellanår för 48-åringen från Skåne.

Beslutet att ställa upp i Let’s Dance i TV4 gjorde att han inte kunde följa den överenskomna tränings- och tävlingsplanen som han och Sveriges Olympiska Kommitté kommit överens om.

Det gjorde att SOK tillfälligt drog in det ekonomiska verksamhetsstödet till Dahlby som under förra året istället själv fick bekosta sin satsning .

– Jag betalade världscuptävlingar och träningsläger ur egen ficka men jag kom inte dit jag ville göra i mitt skytte, säger Håkan Dahlby som under förra året fick en ny tränare i Ahmad Al Maktoum, OS-guldmedaljör i dubbeltrapp i Aten 2004.

Flera av skyttets olika discipliner ändrade regler inför fjolårssäsongen. När det gäller dubbeltrapp innebar det bland annat att lerduvorna numera kommer slumpartat istället för som tidigare enligt förutbestämda program. Det i sin tur innebar att gevärspipan behövde kortas och en delvis ny teknik övas in.

– Du måste tänka helt nytt eftersom du inte vet vart duvorna kommer. Har man skjutit i så många år som jag har gjort på ett system så är det svårt att bara vända över en eftermiddag.

Håkan Dahlby bytte ifjol klubb och tävlar numera för Askeröd och Södertälje. Utanför Nykvarn håller Dahlby själv på att bygga upp en fullstor skjutbana. Men de ekonomiska förutsättningarna är inte de bästa.

Medan utländska OS-medaljörer har belönats med miljonbelopp och nya bilar menar Dahlby att han fått nöja sig med 20 000 kronor och ett erbjudande från hemkommunen om att under en dag gratis besöka det kommunala badhuset. Håkan Dahlby är tydligt besviken över hur sponsorpengarna i idrotts-Sverige fördelas.

– Svenska sponsorer satsar för mycket på fotboll som inte kommer bli någonting. Jag tycker de ska satsa på idrottare som kan ta medaljer, säger Håkan Dahlby till Radiosporten.

– Vi har många duktiga svenska idrottare, å då menar jag inte fotboll, som kan ta medaljer. Hjälp de istället! Det behövs!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista