Rekord av Bahta på 1500 meter

Nyss EM-guld på 5000 meter. På samma arena i Zürich sprang Meraf Bahta livets hittills snabbaste lopp på 1500 meter i Diamond League-finalen.

Gulddistansen 5000 m i all ära... ”Det är på 1500 meter jag ska vara som bäst nästa år”, har Bahta sagt till Radiosporten.

Ett nytt steg i rätt riktning tog hon på torsdagskvällen i Weltklasse-galan på EM-arenan i Zürich när hon kom i mål på femte plats på nya personliga rekordet 4.01,34 – en kapning av det gamla med nästan två sekunder.

En sliten Abeba Aregawi var också med. Hon fanns länge med högt uppe i täten, men föll tillbaka och kom på åttonde plats. Loppet vanns av USA:s Jennifer Simpson, vinnaren i Stockholm förra veckan, som också vann Diamond Race sammanlagt.

På 3000 meter hinder slutade Charlotta Fougberg på en blygsam tolfte plats, ungefär 25 sekunder från sommarens personliga rekord. Tiden blev 9.47,70.

I längdhoppet blev det en sjätte plats för Erica Jarder. 6,61 är det näst bästa resultat hon haft i hela Diamond League-serien, och bara sex centimeter från det personliga rekordet från lag-EM i juni.

Internationellt var damernas 100 m högintressant, mest för att se hur långt EM-suveränen Dafne Schippers från Nederländerna skulle nå i global toppkonkurrens. Hon blev fyra, sex hundradelar bakom vinnaren Veronica Campbell-Brown. Jamaicanskan vann också Diamond Race.

I spjut blev det tveksamma formbesked för de tre finländarna inför Finnkampen. Bäst lyckades Tero Pitkämäki, trea med 85,12. Antti Ruuskanen blev sexa med 83,85, medan Lassi Etelätalo blev åttonde man med 80,36.

I de Diamond Race-grenar som var mest ovissa inför finalen vann Christian Taylor både i kväll och totalt i tresteg. Och en annan amerikan, Michael Tinsley, tog hem diamanten på 400 m häck tack vare andraplatsen i Zürich.

Nästa vecka avgörs i Bryssel den andra delen av Diamond League-finalen.

Bengt Skött
bengt.skott@sverigesradio.se