Larsson utslagen - krossad av Jankovic

Tredje omgången var tangerat grand slam-rekord för Johanna Larsson. 

Väl där tog det tvärstopp för svenskan.

Världstian Jelena Jankovic vann med 6-1, 6-0 på 58 minuter.

– Det är lite av min mardrömsmotståndare, säger Larsson till aftonbladet.se.

När tennisspelaren Johanna Larsson gick in i årets US Open hade hon på fyra försök inte tagit sig vidare från den första omgången.

Men 2014 är året när 26-åringen når längre än vad hon tidigare har gjort i grand slam-turneringar. I somras nådde hon tredje omgången av Franska mästerskapen - och den bedriften tangerade hon i US Open.

Larsson, 96:a på världsrankningen, inledde med att sopa fransyskan Virginie Razzano av banan (6-0, 6-0) i den första omgången och vände och skrällvann mot den 21:a-seedade amerikanskan Sloane Stephens (5-7, 6-4, 6-2) i den andra.

Men mot den niondeseedade serbiskan Jelena Jankovic, världsetta 2008 och för närvarande tia på rankningen, kunde inte Larsson ta en än större skalp.

I stället tog det stopp. Tvärstopp.

Jankovic, 29, tog kommandot direkt på centercourten och gick fram till 5-0-ledning innan Johanna Larsson vann sitt första game. Men efter endast 24 minuter hade Jankovic vunnit första set med 6-1.

Det andra blev ännu värre för Larsson som inte vann ett enda game. Jankovic, som vunnit spelarnas båda tidigare inbördes möten, vann med 6-0 - och matchen totalt på 58 minuter efter att Larsson bara haft sex vinnande slag.

– Det var tufft i dag, hon var "rock solid". Det var svårt att komma igenom henne, hon spelade smart. Det är lite av min mardrömsmotståndare, säger Larsson till aftonbladet.se.

Jankovic var desto nöjdare.

– Det var skönt att kunna gå av banan så snabbt. Det var ganska varmt där ute. Jag gjorde en stabil match och hade tålamod. Jag väntade på att få chansen och sedan slå till, och det var vad jag gjorde, säger hon enligt nyhetsbyrån AFP.

Johanna Larsson har trots förlusten svarat för den bästa insatsen av en svensk kvinna i US Open sedan Åsa Svensson (då med efternamnet Carlsson) nådde den fjärde omgången 1996.

Larsson kan glädjas åt ett skutt på världsrankningen. Hon får 130 poäng för insatsen i US Open - och kommer därmed att lyfta från sin 96:e plats.
-Målsättningen är att vara topp 70 innan årets slut för att sätta mig i en bra situation inför nästa säsong, säger hon.

Jankovic, å andra sidan, är vidare till fjärde omgången och kan börja smida planer på en tangering av hennes bästa grand slam-resultat - finalen i just US Open 2008.

– Jag är hungrig på framgång, jag vill prestera bra igen, säger hon enligt AFP.