Sången som delar landslaget

5:54 min

Från och med denna säsong är det tillåtet med sång i programmen i konståkning. Systrarna Helgesson kommer hoppa på det nya. Alexander Majorov tycker sång förstör sporten.

I EM i Globen i vinter kommer systrarna Viktoria och Joshi Helgesson åka med sång i sina program. Från och denna säsong är det tillåtet. Tidigare har det bara varit okej med instrumental musik.

Det här gillar inte Sveriges OS-deltagare Alexander Majorov.

– Jag har inte sång. Jag tycker det förstör, säger han till Radiosporten.

Men landslagskollegan Joshi Helgesson är av en helt annan åsikt.

– Framförallt tror jag det blir roligare för publiken. För publik som inte hade kollat på konståkning annars. Så det händer mer och man kanske känner igen någon låt, säger hon.

Systern Viktoria Helgesson  åker till Kate Bush i år, när plötsligt all musik släpps fri att åka till.

Det är ett stort steg för konståkningen att tillåta sång. Den konservativa sporten kommer att byta skepnad. Det här öppnar för mer modern musik, för annorlunda program. Alexander Majorov kallar sig själv för gammeldags när han är emot sången.

– Jag var först positiv. Men det blev sämre än vi trodde. Det liknar mer showprogram. Man måste hela tiden låtsas göra något. Man måste nästan vara en clown, säger Alexander Majorov.

Här är sprickan total bland konståkningslandslagets toppåkare. Viktoria och Joshi Helgesson tänker tvärtom. Sången gör det lättare för åkaren att presentera en berättelse som publiken förstår.

EM i Globen i slutet av januari och början på februari blir det första riktiga testet för konståkningens nya stil. Och ett svar på vem som har rätt. Alexander Majorov eller systrarna Helgesson.