Strålande första dag för ridsvenskarna

1:43 min

Sverige ligger på silverplats efter första dagen av lagtävlingen i ryttar-VM. Peder Fredricson, Henrik von Eckermann och Rolf-Göran Bengtsson red felfritt. Alexander Zetterman fick ett nedslag.

– Lagtävlingen hade inte kunnat börja bättre, säger förbundskapten Sylve Söderstrand till Radiosporten.

Peder Fredricson var förste svensk ut på banan i morse i tidshoppningen. Fredricson och hans skimmel Sibon red felfritt och fick 78,86. Det gav honom en nionde plats.

Alexander Zetterman, debutant i seniormästerskap, rev på det fjärde hindret, men ekipaget fick en bra tid och gick in på tionde plats efter 61 ekipage, men petades sedan ned till en 29:e plats.

– Det är ju inte idealiskt att få ett nedslag men jag är nöjd att jag kunde rida in så pass bra i tid och jag är ändå med i det översta skiktet av klassen, säger Alexander Zetterman till Radiosporten.

Det var ett bra tryck på läktaren, kände du av det?

– Ja det är klart att man känner av, och hästen desto mer. Det blev ett sus där inne och hästen blåste upp sig litegrann så det är lite svårhanterat första dagen, man får inte riktigt den här kontakten som man vill ha, så därför är jag nöjd med att jag kunde kompensera med en så pass bra tid, säger han.

Henrik von Eckermann och hästen Gotha var också felfria genom banan och ekipaget slutade på 15:e plats.

– Hästen hoppade fantastiskt bra, det fanns ingenting att klaga på, om det är något i min insats att klaga på, så kanske det var att jag tog ett för mycket till stora vattengraven. Hon hoppade högt på vattnet innan så jag hade lite respekt för vattengraven så att jag var tvungen att gå ut lite grann, säger von Eckermann till Radiosporten.

Den nyblivne pappan Rolf-Göran Bengtsson var siste svensk ut och red in på tiden 77,70. Med det blev han femma.

– Alla har ridit väldigt bra, vi har gjort som vi tänkt att vi skulle göra när vi gick banan, säger Bengtsson om svenskarnas insats till Radiosporten.

Tisdagens hoppning vanns av irländaren Bertram Allen på Molly Malone.

Inför onsdagen ligger Sverige tvåa med totalt 3.01 fel. Frankrike toppar med 2.08 fel och USA håller just nu bronset med 4.72. Lagtävlingen avgörs på torsdag.

– Det betyder jättemycket för självförtroendet att få en sådan bra start. Sen blir det svårare framöver, men det är inte till svenskarnas nackdel, säger Radiosportens expert Maria Gretzer.