Rolf-Göran Bengtsson räddade pressat Sverige

3:05 min

Rolf-Göran Bengtsson var säkerheten själv när han som siste svensk red felfritt på Casall och såg till att Sverige får rida torsdagens final i lagtävlingen. Sverige ligger sjua bland de tio som tog sig vidare.

– Ett enda nedslag hade vi inte haft råd med för laget, säger Radiosportens expert Maria Gretzer.

Bengtsson var siste svensk ut och han hade ett pressat läge. För Sverige hade inte haft någon bra start på andra dagen efter att ha legat tvåa efter dag ett.

Peder Fredricson på Sibon rev både det andra och tredje hindret och sedan ytterligare ett. Individuellt har Fredricson nu 12,92 fel.

Alexander Zetterman fick sedan fyra fel innan Henrik von Eckermann följde upp med två nedslag med Gotha.

– Henrik är väldigt besviken på två ned, det vill han ju inte ha. Peder är naturligtvis inte nöjd med sina tolv fel, säger förbundskapten Sylve Söderstrand till Radiosporten.

De svaga insatserna av den inledande trio gjorde att Sverige föll brant i nationshoppningen och låg på nionde plats när det var Rolf-Göran Bengtssons tur. 

Bengtsson och hästen Casall red klockrent.

– Casall ser otroligt fräsch ut. Det såg så enkelt ut i dag. Det är som om han har fjäder under fötterna. Det är få hästar som fått det att se så enkelt ut, säger Gretzer.

Söderstrand njöt också:

– Helt fantastisk avslutning, där visar han att han är en av världens skickligaste ryttare.

Bengtsson ville dock berömma Casall mer än sin egen insats.

– Mina hästar är i väldigt bra form. Rundan blev som jag önskat att den skulle bli. Även om vi var tvungna att bromsa in i trekombinationen.

Sverige ligger på sjunde plats i lagtävlingen inför torsdagen då medaljerna ska fördelas. Sverige har 15.01 fel i poäng och på bronsplats just nu ligger Tyskland med 8,82. Holland har en klar ledning.

I den individuella tävlingen ligger Bengtsson trea. De 50 bästa får vara med och tävla när de individuella medaljerna ska avgöras senare i veckan. Zettermann och von Eckermann ligger just nu på rätt sida av de 50 medan Peder Fredricsson måste förbättra sig.