Webb-TV: Hybridicing, hån och bitning - så funkar de nya reglerna

8:54 min

Sveriges bäste hockeydomare, Mikael Nord, förklarar de stora regeländringarna i svensk ishockey. Är verkligen en icing fortfarande en icing?

I ljudklippet ovan, och framför allt i videklippet, går Radiosporten ut på hal is för att få grepp om de största regelnyheterna i svensk ishockey inför säsongen 2014/2015.

Till vår hjälp tar vi SHL-domare Mikael Nord (framröstad till seriens bäste domare förra säsongen av spelarna själva) och LHC-forwarden Sebastian Karlsson, som inte har hundra procent koll på alla nya regler.


Nedan följer ett axplock av de regelnyheter som implementeras i svensk ishockey från och med denna säsong. Det är internationella ishockeyförbundet som har beslutat om dessa (och andra) regler:

Regel 17, ismarkeringar/zoner
Blålinjen flyttas närmre mittlinjen, vilket ger 1,5 meter större ytterzoner än tidigare.

Regel 65, hybridicing
Avgörande för om det blir icing eller inte är vem linjemannen bedömer kommer nå pucken först. Om det inte går att avgöra vem som når pucken först, ska linjemannen blåsa för icing.

Regel 72, puck via målburen
Om anfallande spelare skjuter pucken via målburen och därefter ur spel, ska spelet återstartas i anfallszonen.

Regel 96, mål med skridsko
Tidigare har man inte fått dirigera pucken med skridskon i luften. Nu är det tillåtet så länge det inte görs i en pendlande (spark)rörelse.

Regel 118, bitning
Den som biter en motståndare ska ådömas match penelty.

Regel 163, hån
Att provocera motståndarna genom att jubla överdrivet vid deras spelarbås, eller genom att gestikulera på ett provocerande sätt, ska bestraffas med misconduct penelty.