Tre viktiga punkter inför torsdagens banhoppning

0:38 min

Ryttar-VM fortsätter på torsdagen med tredje och sista dagen av lagtävlingen samt andra dagen av den individuella tävlingen. Radiosporten ger här tre förutsättningar inför fortsättningen.

Medaljjakt i lagtävlingen

Sverige ligger på sjunde plats Sverige med 15.01 fel i poäng.  På bronsplats just nu ligger Tyskland med 8,82. Det är alltså bara två rivningar upp till en medalj för Sverige. USA ligger tvåa på 8,72 och Holland har en ganska klar ledning på 4,83. Men inte heller guldet är borta enligt Radiosportens expert Maria Gretzer.

– Helt klart har vi häng. Vi har tre rivningar upp till första plats. De tre första lagen är fantastiskt bra och starka. Men vi är inte chanslösa på något vis, säger Gretzer.

Jakten på en OS-plats

Om Sverige inte når upp till medaljerna är det viktigt att hamna topp 5. Det ger en biljett till lagtävlingen på OS i Rio 2016. Det kan även räcka att komma sexa om direktkvalificerade Brasilien är bland de fem bästa. Just nu ligger Frankrike fyra och just Brasilien femma. Sexan Kanada har alltså sista OS-platsen just nu precis före Sverige. Kanada står på 14.00 fel.

– Det känns inte så långt borta. Men hela laget måste rida bättre, och det tror jag att det gör, säger Gretzer.

Svenskarnas startnummer på torsdagen (startnr 1 går ut 15.15):

23) Peder Fredricson

33) Alexander Zettermann

43) Henrik von Eckermann

53) Rolf-Göran Bengtsson.

Bengtsson jagar individuell VM-medalj

Rolf-Göran Bengtsson är den ende svensk som gjort två bra tävlingar. Han ligger på tredje plats i den individuella tävlingen med 0,34 fel. Beezie Madden, USA, ligger tvåa med 0,18 fel och Patrice Delaveau, Frankrike, leder på 0,08 fel. De 50 bästa ekipagen går vidare till lördagens final. Just nu ligger Alexander Zettermann (29:a) och Henrik von Eckermann (45:a) på rätt sida, medan Peder Fredricson (60:e) måste rida bättre under torsdagen. De fyra bästa på lördag går till final på söndag där ryttarna ska rida sina egna och motståndarnas hästar.

– Rolf-Görans häst Casall ser bättre ut än någonsin. Jag tror han når finalen på söndag, det hoppas jag på, säger Gretzer.

Se torsdagens sändningstider här.