Favorittippade Kristianstad och Sävehof jagar guld i handboll

2:10 min

Favorittippade Kristianstad och Sävehof jagar guld när det drar ihop sig till premiär i herrarnas respektive damernas elitserie i handboll. 

Där slutar likheterna. 

Skåningarna lär få stentuff konkurrens medan Partillelaget väntas jogga hem sitt sjunde raka SM-guld.

Lika oviss är herrarnas elitserie som damernas är förutsägbar. På onsdagens upptaktsträff i Göteborg, där lagens tränare inför ett gäng journalister pratade om säsongen som väntar, blev det snabbt tydligt när det var dags att tippa.

Tio av de fjorton lagen i herrarnas elitserie tippar sina lag på platserna fem till tio.

– Det är många lag som har många spelare med bra kvalitéer, säger Ola Lindgren, vars IFK Kristianstad är tränarnas favorit till seriesegern.

Hårdsatsande IFK, som i några säsonger jagat sitt första SM-guld sedan 1953, har precis som i fjol ett mycket starkt lag.

– Jag tycker nog att vi har ett lag som är det bästa sedan jag kom till Kristianstad, säger Lindgren.

Jagar guld gör även Guif. Sitt första någonsin.
– Det är klart att vi i Eskilstuna vill vinna guld, som många andra städer, säger Kristján Andrésson, tränare för ett Guif som hans kollegor tippar som tvåa i serien.

Det blir svårt för det regerande mästarlaget Alingsås att försvara guldet, men det är i allra högsta grad möjligt, tror dess tränare Mikael Franzén.
– Ja, det kan vi. Jag tycker att vi är bättre i år. Sedan är det många andra lag som också är bättre i år.

I damernas elitserie råder större konsensus: Sävehof vinner serien och därefter guldet. Det tror både tränaren Henrik Signell och övriga tränare i serien, trots att flera landslagsspelare försvunnit från Partille.
– Vi har fortfarande otroligt många bra spelare kvar. Men det är klart, vi är lite skörare för skador, säger Henrik Signell.

– Men jag tror att när vi är bra så kommer vi att vara lika bra, kanske till och med ännu bättre, i år.

Skilda världar jämfört med nykomlingen Tyresö, som inleder säsongen i en rejäl uppförsbacke. Tränarna Niklas Blomgren och Peo Hammarström har hoppat av med omedelbar verkan. Anledningen sägs vara att de inte är nöjda med de sportsliga förutsättningarna.

– Det ser inte så lovande ut att komma annat än sist, säger Tyresös sportchef Jan Flinckman.