F1-blogg: Ecclestone hyllar Putin

För fem år sedan fick Bernie Ecclestone häftig kritik för att sa att Adolf Hitler var en man som fick saker och ting gjorda. Nu har F1- bossen gjort bort sig igen. 83-åringen tycker nämligen att Vladimir Putin är en supertyp. Och det fem veckor före Rysslands GP.

Det går framåt för Ryssland, säger Ecclestone och att Putin stödjer honom till 100%. Med Putin har man inga problem och man kan lita på honom. Ecclestone har sagt att loppet kommer att köras och därmed är det slut på diskussionen.

Eccleatone säger att man skall inte blanda ihop sport och politik och religion. Så han förstår inte varför det skulle vara ett problem.

Är det inte för sent?

Under apartheid tiden i Sydafrika bojkotterade världen landet. Utom formel 1. De två os spelen i Los Angeles och Moskva utsattes för bojotter.

I dag har vi krisen i Ukraina där Ryssland är involverad även om man förnekar det.

Förra veckan fick världsmästaren i tungviktsboxning Vitali Klitschko ett pris i Tyskland för sitt livsverk. Med sitt tacktal startade han också en kampanj. Att Ryssland inte skall få arrangera fotbolls vm 2018. EU har nu också lagt fram förslaget att inga idrottare skall få vara med i tävlingar i Europa och att man skall övertala arrangörer att gå med på det.

Ari Vatanen är en av många som nu kräver att Rysslands gp stoppas. Fler och fler politiker säger samma sak.

Även i depån växer motståndet även om ingen vill säga det högt.

Finländaren säger att man måste reagera. Och frågar om man skall stödja en regering som är ansvarig för blodsutgjutelse? Eller säger man att det är inte rätt. Att åka till Ryssland vore det samma som att man accepterar det.

Vatanen säger också att ofta hör man att man skall inte blanda ihop sport och politik men den ryska regeringen gör det helt uppenbart. Alltså måste man reagera och det är Bernie Ecclestones och innehavarna av de kommersiella rättigheterna att se till att loppet stoppas.

Man kan fråga sig om Vatanens kraftiga och tydliga kommentarer är en tillfällighet eller ej. 2009 ställde han upp i presidentvalet till Fia men förlorade till Jean Todt. Mellan de två var det tidvis en ganska hätsk stämning. I dag är det helt annorlunda. Enligt Vatanen vet Jean Todt självklart vad han tycker och sagt. De två har pratat om det.

Vatanen säger inte att han är fransmannens inofficiella språkrör men låter frågan hänga i luften.

Finländaren tror att Jean delvis delar hans uppfattning men hans händer är bundna. Själv kan däremot prata mycket mer fritt.

Som Fia president har Jean Todt inte krävt att loppet ställs in men som privatperson lär han ha uttryckt sina tvivel.

Men Ecclestone vägrar att lyssna. Det finns ett kontrakt och F1 bossen respekterar kontrakt. 

Fincial Times skrivar att enligt obekräftade uppgifter försöker EU på politisk väg stoppa loppet och bojkottera alla stora evenmang i Ryssland.

Teamen kan inte bojkottera loppet. De enda som kan blåsa av det är Fia och dess president Jean Todt och Bernie Ecclestone.

En helt annan sak.

I Milano har man infört en ny lokal lag. Man får inte vara sur på offentliga platser. Hur väl den här lagen efterföljs och kontrolleras låter vi vara osagt. Enligt lagen är du tvungen att le om du befinner dig på en offentlig plats. Som alltid finns det undantag. Begravningar och sjukhusbesök.

Man skulle nog införa ett tredje. Förloraren på söndag i kampen mellan Nico Rosberg och Lewis Hamilton kommer inte att gå omking med ett stort leende.

Förra veckan hade man ett möte och Nico tog på sig skulden. Men ingen i teamet anklagar honom för att ha gjort det med flit. Engelska tidningar står självklart helt och hållet på Lewis sida, som däremot många andra tycker uppför sig som en barnunge som någon tagit slickepinnen från. Beklagar sig överallt. Nico däremot säger knappt något.

De flesta förare både gamla och nya inkusive Sebastian Vettel anser inte att Nico gjorde något fel. De förstår inte varför Nico har bett om ursäkt. Fanns absolut ingen anledning. Många frågar sig om teamet tvingade honomoch i så fall varför. Och varför skickar man utt ett pressmeddelande? Lewis måste ha skrattat hela dagen. Synnerligen dumt gjort av teamledningen. På det sättet har man delat stallet ytterligare.

Mercedes har sagt att man kommer inte att ge några teamorder men kommer heller inte att tolerera en ny krasch. Åtminstone inte så tidigt i loppet. Niki Lauda har sagt att om det sker på näst sista varvet är det ok. Underlig inställning för skulle det hända är ju risken stor att resultatet det samma för Mecedes som i Belgien.

Nico vek inte undan i Spa utan ville visa Lewis att han är en tuffing. Helt rätt. Nico har varit för snäll alltför länge och gett Lewis känslan av att han är nr 1 och kan göra som han vill.

På twitter och i många andra social media växer stödet för Nico.

På lördag körs kvalet för Italiens gp och det kommer att bli stenhårt. Bägge vill ha den psykologiska fördelen att stå i första rutan. Om Nico skulle vinna den duellen och blir påkörd av Lewis i den första och mycket trånga chickanen skall det bli synnerligen intressant att se hur teamchefen Toto Wolff och Lewis förespråkare nr 1 Niki Lauda kommer att reagera.