Ekdal om landslaget: ”Kvitto på att man har lyckats i karriären”

4:49 min

Albin Ekdal är 25 år. Han har varit proffs i Italien i 6 år, de tre senaste åren i Serie A-klubben Cagliari. Men han har inte ens gjort 10 landskamper. Albin Ekdal upplever att det varit svårt att ta sig in i det svenska landslaget.

– Ja, jag fick ju vänta många år innan jag var med här. Sedan hade jag väl lite flyt och gjorde bra prestationer direkt när jag kom in och det är väl därför jag är kvar här.

Under torsdagens segermatch mot Estland spelade Ekdal i ett tremannamittfält tillsammans med Kim Källström och Sebastian Larsson. Han sprang mycket, det var många positionsbyten mellan de tre och Hamrén antyder att det lag han matchar mot Österrike till många och mycket lär överensstämma med laget som startade mot Estland, men Ekdal var inte nöjd med sin insats.

– Vi kommer bort oss lite i pressen ett par gånger. De fick spela igenom mittfältet lite lätt. Kunde väl haft lite mer anfall och hängt med där.

Skulle du säga att 4-3-3 gynnar dig mer än 4-4-2?

– Det är ett spelsystem jag är ganska familjär med, jag spelar det i Italien så jag trivs bra med det. Sen om det gynnar laget eller inte är för tidigt att säga. Jag har bara spelat en match, men jag gillar det åtminstone.

Kan du beskriva din roll i Italien?

– Det är en roll som vi kallar mezzala. Man är lite halvt i mitten, halvt ute på kanten. Hjälper till både i anfall och försvar och löper mycket. Man ska vara med i anfallet och inne i boxen och sen ska man vara tillbaka i egen box 15 sekunder senare.

För drygt sex år sedan blev den då 18-årige BP-spelaren Albin Ekdal proffs i Juventus. Det har blivit många säsonger i serie A, men några röriga år. Först sålde Juventus hälften av rättigheterna till Bologna och sedan var Bologna, som han då spelade i, nära att gå i konkurs. Olika skador har hållt honom borta från spel i flera månader i streck. Senast i våras då han skadade nyckelbenet och missade försommarens landskamper mot Danmark och Belgien.

– Men det tillhör det förflutna. Nu är det ny säsong och nytt kval med landslaget.

Känner du att du börjar hitta något slags lugn i karriären?

– Lugn finns väl aldrig. Man vill utvecklas och vidare till större klubbar. Men jag hoppas jag får vara skadefri och kunna bidra både i Italien och här i landslaget.

Vad tänker du på när du säger vidare till större klubbar?

– Alla vill väl spela på en så hög nivå som möjligt och spela med en klubb som kan vinna titlar och slåss om platser i Champions league.

Hur viktigt är landslaget för dig?

– Det är jätteviktigt såklart. Det är skitkul att komma hem och sätta på tröjan inför , kanske inte så mycket publik som man hade hoppats, men det är skitkul.

Varför är det viktigt?

– Det är ett kvitto på att man har lyckats i karriären och det är väldigt häftigt att representera sitt land på en fotbollsplan i den sport som de flesta älskar.