Omdiskuterad final för Rolf-Göran: ”Kommer passa Roffe bra”

3:39 min

Klockan 15.00 i dag inleds finalen i banhoppning där Rolf-Göran Bengtsson på hästen Casall jagar sin första VM-medalj. Men det är en omdiskuterad final. 

– Jag är så illa tvungen att låna ut honom, säger Bengtsson till Radiosporten om att de övriga finalryttarna ska rida hans häst Casall i finalen.

VM-finalerna i banhoppning har länge varit omdiskuterade i och med att reglerna säger att ryttarna först rider sin egen häst, därefter de andra tre finalisternas hästar.

– Publiken älskar det, men ryttarna vill givetvis inte låna ut hästarna med det riskmomentet det är på den här nivån. Även om det är fyra av världens bästa ryttare som rider, säger Radiosportens expert Maria Gretzer.

Det innebär att hästarna rider fyra rundor i finalen och kritikerna menar att hästarna då riskerar att drivas mot utmattning. Medan de som är positiva till regeln menar att det är enda sättet för att kora bästa ryttaren.

Gretzer tror att regeln är en fördel för Rolf-Göran Bengtsson i finalen.

– Jag tror det kommer passa Roffe bra, han är väldigt van att sitta på andra hästar. Det är visserligen de andra deltagarna också, men det en fördel för Rolf-Göran att Casall aldrig hoppat med någon annan ryttare sedan han var fem, sex år gammal. Casall och Rolf-Göran är väldigt samspelta, säger Gretzer som tror att de andra ryttarna kan få problem med Casall.

– Casall kan ställa till det, visst han är välriden, men när han är lite trött och har gjort sitt med sin egen husse, då kan han nog tycka att ”rider ni inte perfekt kan jag nog pilla ned någon bom så att det blir lite lättare”, resonerar Gretzer.

De andra ryttarna har visat tidigare att de är bra på att ridas andra hästar.

– Beezie Madden var tvåa i VM i Aachen för åtta år sedan, så hon har gjort det förut med samma upplägg. Patrice Delaveu är en riktig arbetsjockey som rider många hästar och Jeroen Dubbeldam är ett fullblodsproffs, säger Gretzer.

Av hästarna i finalen tror hon att franska hästen Orient Express som tävlar för Delaveu blir svårast att rida.

– Den är lite udda och är svår i galoppen.

Av de fyra i finalen blir en utan medalj. Tävlingarna börjar klockan 15.00 och Radiosporten sänder direkt från klockan 15.03.