Rolf-Göran missade medalj: ”Typiskt det skulle hända i dag”

2:10 min

Rolf-Göran Bengtsson missade en historisk medalj i banhoppningens final i ryttar-VM. Han inledde med ett riva på sin egen häst Casall och stannade på 14 fel.

– Det börjar i uppförsbacke när man river med sin egen häst. Typiskt att det skulle hända just i dag, säger en mycket besviken Bengtsson till Radiosporten.

Inför sista rundan var guld och silver redan utdelat. Rolf-Göran Bengtsson red för en bronsmedalj. I sådant fall hans första medalj i VM-sammanhang. Bengtsson hade rivit med de tre inledande hästarna men avslutade med en nollrunda på Cortes C. 

Sist ut var Beezie Madden, USA, som behövde riva två hinder för att Bengtsson skulle kunna ta bronset. Hon red hästen Zenith Fen och hade en bom i slutet men klarade sig sedan och knep bronset på 12 fel mot Bengtssons 14 fel.

Men medaljmissen grundlades redan i de två första rundorna. Först när han rev med Casall.

– Rolf-Göran kommer vara enormt besviken. Han fick en mardrömsstart där han rev med sin egen häst och blev strssad av det. Det grämer han sig mycket över, säger Radiosportens expert Maria Gretzer.

Sedan hade han en bom och två tidsfel med Zenith Fen i andra rundan.

– Jeroens häst hade jag inte alls räknat med att den var så känslig som den egentligen var. Det kunde Jeroen dölja på ett väldigt bra sätt. Hästen kastade sig mer eller mindre framåt, säger Bengtsson.   

Så här säger förbundskapten Sylve Söderstrand om Bengtssons insats:

– En fjärdeplats är det värsta man kan ha när man delar ut medaljer. Rolf-Göran hade laddat länge för det här.

Jeroen Dubbeldam tog VM-guldet efter felfri runda med Bengtssons häst Casall. Holländaren rev inte ett enda hinder i finalen. Patrice Delaveau fick silver.

– En jätteeloge till Dubbeldam Han har sett otroligt lugn ut och verkligen känt in varje häst. Kanske ännu mer än de andra. Han har snålat med vägen utan att behöva jäkta. Han har bra kroppskontroll och lugna händer, hästarna trivs med det. Det tror jag är avgörande, säger Gretzer om vinnande Dubbeldam.