Gretzers betyg på svenska landslaget under ryttar-VM

5:19 min

Radiosportens ridsportsexpert Maria Gretzer sätter betyg på det svenska ryttarlandslaget efter VM i Caen.

Hopplandslaget:

Facit: Hopplandslaget hade målsättning att ta medalj kvala in till OS. De lyckades kvalade in till OS genom att bli sexa. Individuellt gick Rolf-Göran Bengtsson till final där han blev fyra.

Betyg från Gretzer: 4 ”Det var bara ett ynka nedslag ifrån att vi hade haft ett brons. Det var otroligt hög kvalitet på laget. Det var 33 lag från början och vi lyckades ändå ta OS-plats bland de sex bästa och vi hade en individuell ryttare i final”.

Fälttävlanlandslaget

Facit: Endast två ekipage fullföljde och slutade 33:a och 34:a. Svenska landslaget saknade flera av de bästa på grund av skador på hästar och andra orsaker och försvann från lagtävlingen. Därmed måste laget kvala till OS vid EM nästa år där två OS-platser står på spel.

Betyg från Gretzer: 1 ”Vår bästa ryttare var gravid, så självklart är det väldigt avgörande då vi har en smal trupp och frågan var om vi skulle skicka ett lag eller inte. Det blir en tuff utmaning att ta en OS-plats vid EM i Skottland, det är en extremt kuperad bana och regnar väldigt mycket”.

Dressyrlandslaget

Facit: Tinne Vilhelmson Silfvén och hästen Don Aurelio blev femma individuellt. Det är hennes bästa placering. Laget slutade sexa och missade OS-plats. Ny chans i EM nästa år då tre OS-platser står på spel.  

Betyg från Gretzer: 3 ”Den Grand Prix Special som Tinne red var väldigt bra. Det var en väldigt bra prestation. Men laget presterade inte som bäst när det gällde”.

Noterbart är att voltigelaget, som inte är en OS-gren, blev femma vilket var en stor framgång.