FotbollsArena om österrikiska osäkerheten

45 min

Det finns en osäkerhet i det österrikiska lägret inför matchen mot Sverige. Trots bra facit och ökänt starkt publikstöd hemma på Ernst Happel-stadion.

– Det blir extremt svårt för Österrike, säger journalisten Martin Unger från ORF (österrikisk public service) till Radiosporten.

I veckans FotbollsArena Radiosporten är det full fokus på EM-kvalet och Sveriges öppningsmatch mot Österrike.

Österrike har ett klart historiskt övertag hemma mot Sverige, med elva vinster, fyra kryss och bara en förlust (0-2 i en vänskapsmatch 2009). Och senast lagen möttes i Wien blev det 2-1 till Österrike i en match där Sverige verkade närmast chockat av den mäktiga inramningen. Frågan är vad det betyder ikväll?

– Det är alltid väldigt jämnt. Skiljer oftast bara ett eller två mål, säger Unger till Radiosporten.

– Vi är så klart hjälpta av hemmamatchen men jag tror att mycket handlar om förutsättningarna just den dagen och även tur.

Vad är statusen på det österrikiska laget?
– Det är svårt att säga. Det är många spelare som inte får speltid i sina klubblag. Jag vet inte hur det ser ut på målvaktssidan till exempel. Robert Almer får inte stå i sin klubb Hannover. Marc Janko spelar i Australien. Är han fortfarande i bra form?

– Vi hoppas så klart på David Alaba. Han är en genial spelare.

Dessutom i FotbollsArena Radiosporten:

  • Johanna Frisk om Sveriges insats mot Estland och hur Österrike ska slås. Dessutom tittar vi närmare på England och Italien som måste ”studsa tillbaka” efter dåliga insatser i VM.
  • Svenska spelarna Elmander, Isaksson, Granqvist och Källström om Sveriges 2-1-förlost mot Österrike ifjol. Vad har spelarna lärt sig?
  • Daniel Nannskog (SVT) och Nora Henriksson (CBS/Kanal 5) om det som kallats ”det enklaste kvalet någonsin” och om Erik Hamréns kommentarer inför hösten.
  • Albin Ekdal om att vara ”tredje mannen” på Sveriges mittfält (OBS! Filmreferens!).