F1-blogg: Behöver varje sport en bad guy?

Lewis Hamilton, Mercedes, vann Italiens GP på 28:e varvet. På samma varv förlorade hans stallkollega Nico Rosberg loppet. Rosberg som inte var särskilt populär i Monza.

Nico ledde men för andra gången missade han bromspunkten vid den först tvära chikanen och var tvungen att köra genom nödutgången. Engelsmannen var bara några meter bakom och det räckte för att ta över ledningen och behålla den in i mål.

Lewis hade missat starten och kört upp sig och satte utan tvekan Nico under press. Blev Nico nervös? Svårt att säga, men han missade bromspunkten två gånger i samma chikan och det är två gånger för mycket.

Största jublet fick dock trean Felipe Massa, Williams. I många år körde brasilianaren för Ferrari och var och är fortfarande mycket populär.

Tyvärr blev Nico utbuad av den italienska publiken men när han började prata italienska och tackade fansen var det många som började jubla istället. Jag förstår att Nico tar det personligt.

Han har ju bett om ursäkt och skall man förlåta och glömma eller är det så att varje sport behöver en bad guy som blir utbuad överallt, och det inte spelar någon roll vad han gör?

Hamilton lydde inte stallorder

För Lewis var det utan tvekan en skön seger. Kanske den bästa den här säsongen efter Belgien. Revansch? Kanske tyckte han det eftersom han ansåg sig ha blivit rånad på en säker vinst för två veckor sedan.

När han låg tvåa fick han en order om att slå av och spara på däcken och istället attackera på slutet. Han vägrade för han tyckte att bilen var så bra och Nico låg ju bara några meter framför.

Lewis sa inte direkt att ha väntade på att stallkollegan skulle göra ett misstag utan sa bara att han körde för att komma om. Ungefär samma sak.

– Tyckte inte att det fanns någon anledning efter som jag var snabbare än Nico.

Nico erkände direkt att han gjort ett misstag och skyllde inte på dåliga bromsar.

– Självklart var det mitt eget fel. Banan är tuff mot bromsarna och Lewis jagade mig och jag bromsade för sent.

– Det kanske inte syns på mig men jag är mycket besviken. Visserligen fick jag 18 poäng men tappade sju till Lewis. För teamet var det dock en perfekt dag med en dubbel seger.

Daniel Ricciardo, Red Bull, som vann i Belgien blev femma och på de sista varven körde han enkelt om regerande mästaren och stallkamraten Sebastian Vettel. Tysken har massor av problem den här säsongen och Mark Webber, hans f.d. stallkamrat som hade samma svårigheter förra året, hade den här kommentaren:

– Verkar som om Sebastian har fått min bil.

Nico leder fotfarande VM-tabellen och har 238 poäng. Lewis är tvåa med 216 och Daniel trea med 166.

Finländaren Valtteri Bottas, som blev fyra, är ny fyra med 120 poäng. Och för hans teamet Williams var det en perfekt dag. Man har nämligen gått förbi Ferrari i konstruktörs-VM. Förra året var man bland de sämsta. I år kör man mot de bästa. Så snabbt kan det gå när man har bra konstruktörer.

Marcus Ericsson kom i mål som 20:e och siste man. Domarna ansåg att han inte hade slagit av tillräckligt under gulflagg på kvalet och straffet blev att han startade från depån. Då har man redan förlorat.

Den svenska nationalsången tonade dock ut över den klassiska banan Monza. Jimmy Ericsson vann ett lopp i den tuffa gp3 serien.