Gabriel Wikström och Stefan Löfven. Foto: Maja Suslin/TT

Wikström blir Sveriges nya idrottsminister

Gabriel Wikström ny idrottsminister: "Blir en uppvärdering av idrottsfrågorna"
2:20 min

Gabriel Wikström heter Sveriges nye idrottsminister. 29-åringen, som är ordförande i det socialdemokratiska ungdomsförbundet, SSU, blir minister med sjukvård, folkhälsa och idrott på sin agenda.

Detta innebär att idrottsfrågorna flyttas från kulturdepartementet till socialdepartementet.

– Jag ser stora fördelar i detta, socialdepartementet är ett av de största departementen. Det är en uppvärdering av idrottsfrågorna generellt, säger Wikström till Radiosporten.

– Det handlar om att se idrottsrörelsen som en folkrörelse, att visa att de tre miljoner organiserade utövarna och 650 000 ledarna märks i den politiska debatten. Vi i regeringen kommer uppvärdera de här frågorna.

På frågan om Sverige nu kommer ansöka om stora idrottsevenemang svarar Wikström:

– Sverige har arrangerat stor evenemang tidigare med mycket goda resultat. Jag tror vi kan göra det framöver. Vi ska inte diskvalificera oss från att vara en stor spelare i idrottsvärlden.

Wikström kommer från Riddarhyttan i Bergslagen och har tidigare uttryckt att fotboll är hans favoritsport och att han har löpning som en av sina intressen. Han erkänner även att han han håller på Västerås SK.

Idrotten fick 19 sekunders uppmärksamhet i Stefan Löfvens regeringsförklaring. Så här sa den nye statsministern:

”De ideella krafterna inom idrottsrörelsen och det breda föreningslivet gör ovärderliga insatser för att engagera och aktivera barn och unga. Därför ska barn och ungdomar få bättre möjligheter och lägre avgifter för att delta i idrott, friluftsverksamhet och kultur- och musikskola. En nationell strategi för kultur- och musikskolan tas fram”.


Det här är den nya idrottsministern:

Gabriel Johansson är 29 år och född i Riddarhyttan.
Bor i Västerås. 
Satt 2007 till 2011 i förbundsstyrelse för Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund (SSU). 
Vald till SSU:s ordförande 2013. 
Blir sjukvårds-, hälso- och idrottsminister i Stefan Löfvens regering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".