Falkenbergsjubel. Foto: TT Nyhetsbyrån

Matchguide allsvenskan: Falkenberg kan säkra kontrakt i derbyt

Fyra allsvenska matcher under söndagen där det kan avgöras både vad gäller Europaplatserna och bottenstriden.

IFK Norrköping (13) - Örebro (6)

Form: Två lag i bra form. IFK Norrköping har bara en förlust på de sex senaste och vunnit tre av dem. Örebro är formstarkast i hela serien med fem segrar på de sex senaste matcherna.

Inbördes möten: 35-24-22 i fördel för Norrköping genom historien. Vårens möte i Örebro slutade 2-2.

Läget i lagen: Norrköping återfår Rawez Lawan och Lars Krogh Gerson efter avstängningar. James Frempong ende på skadelistan. Alhassan Kamara i Örebro är den enda spelaren på 2000-talet som nätat i sex raka bortamatcher. Boris Lumbana, Christer Lipovac och Ilir Berisha saknades senast i Örebro.

AIK (4) - Åtvidaberg (7)

Form:  AIK har förlorat 4 av de 6 senaste matcherna. Men senast mot BP gjorde laget en fin insats, seger 4-0. Åtvidaberg har vunnit 4 av de 6 senaste matcherna och klättrat rejält i tabellen. 

Inbördes möten: 15-7-11 till AIK genom allsvenska historien. I fjol vann AIK denna match med 3-2 och i våras vann AIK på Kopparvallen med 3-0. Anmärkningsvärt är att Henok Goitom gjort mål i 92:a minuten i de två senaste mötena.

Läget i lagen: AIK jagar en Europaplats och måste då hamna topp 3. Nils-Eric Johansson är avstängd i AIK. Åtvidabergs Tom Pettersson har gjort klart med IFK Göteborg till nästa säsong och gör sin näst sista match med Åtvid. 

Elfsborg (3) - Djurgården (8)

Form: Elfsborg är på väg ur en svacka. Segern senast borta mot redan klara mästarlaget  med 3-2 imponerar. Det var andra segern på de sex senaste. Djurgården har förlorat fyra av de sex senaste matcherna och dalar i tabellen. Senast blev det 0-3 hemma mot Örebro.

Inbördes möten: 38-24-27 i fördel till Elfsborg historiskt i allsvenskan. I fjol vann Elfsborg denna match med 2-, och i somras blev det 1-1 i Stockholm.

Läget i lagen: Mikkel Beckmann är avstängd i Elfsborg. Jon Jönsson väntas också missa matchen. Anders Svensson, Viktor Prodell och Henning Hauger vilades i veckans cupmatch mot Eskilsminne (seger) men väntas tillbaka här. Elfsborg jagar Europaplats. Djurgården har inga skador eller avstängningar som stör.

Halmstad (10) - Falkenberg (12)

Form: Halmstad har fin form. Tre segrar på de sex senaste matcherna och klara 3-1 borta mot Kalmar senast. Falkenberg har tre raka segrar i bagaget och vann senast med 2-0 mot Helsingborg.

Inbördes möten: Lagen har bara mötts en gång i allsvenskan tidigare, då blev det 1-1 i Falkenberg.

Läget i lagen: Fredrik Liverstam är avstängd i Halmstad. Mikael Boman har gjort klart med IFK Göteborg till nästa säsong och gör här sin sista hemmamatch. Falkenbergs Christoffer Carlsson var skadad senast, kan återkomma här. Falkenberg har ännu inte säkrat nytt kontrakt. Det väntas publikfest i Hallandsderbyt. 

Mer om Allsvenskan - herr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".